Κόσμος

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη για έξοδο αμάχων – Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί σε Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/3) η Μόσχα, ενώ στον 3ο γύρο των συνομιλιών, έθεσε τέσσερις όρους στην Ουκρανία για να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Σε νέο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ότι παραμένει στο Κίεβο μαζί με την ομάδα του, επισημαίνοντας ότι θα επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί η ειρήνη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι στο μήνυμά του το οποίο μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram και κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.
Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».
Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.
Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο βίντεο πως δεν θα φύγει από την πρωτεύουσα, παρότι ο κλοιός των ρωσικών δυνάμεων σφίγγει και διεξάγονται μάχες. «Μένω εδώ, μένω στο Κίεβο», «δεν φοβάμαι», είπε. «Είναι η δωδέκατη νύχτα του αγώνα μας (…). Είμαστε όλοι εδώ, όλοι δουλεύουν. Είμαι στο Κίεβο, η ομάδα μου είναι μαζί μου», επέμεινε. Κάθε μέρα που η Ουκρανία πολεμά δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες», υποστήριξε ακόμη.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Ουκρανού προέδρου, ανακλήθηκαν στην Ουκρανία για να πάρουν μέρος στον πόλεμο όλοι οι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε αποστολές στο εξωτερικό (Κόσοβο, ΛΔ Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, κατά ουκρανικά ΜΜΕ).

Διπλωματικές διεργασίες

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία θέλει απευθείας συνομιλίες Πούτιν- Ζελένσκι.

Την Πέμπτη, θα συναντηθούν στην Αττάλεια της Τουρκίας, για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας (7/3) ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.
«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Μικολάιβ, και υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς. Το Κίεβο υποστήριξε ότι ανακατέλαβε την πόλη Τσουχουίφ, κοντά στο Χάρκοβο και το αεροδρόμιο του Μικολάιβ. Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ρωσικό βομβαρδισμό σε εργοστάσιο παραγωγής άρτου στην Μακάριβ. Νεκρός έπεσε ο δήμαρχος του Χοστόμελ, πόλης βόρεια του Κιέβου.
Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο αποθήκες πετρελαίου στο Ζίτομιρ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές, ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στη Χαρκίβ, χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».
«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται συνεχείς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά. Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες στα σύνορα, εκτίμησε χθες το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν άλλους 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO.

Τουλάχιστον 1,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή που άρχισε η εισβολή, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι «άμαχοι σε μέρη όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, η Μελιτόπολη και αλλού χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια και ειδικά ιατρικές προμήθειες».

Σχέδιο για απεξάρτηση έως και κατά 80% από τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές από τους ευρωπαϊκούς κύκλους που επικαλείται το Bloomberg.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη είχαν χθες Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον για το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν για τη Δύση σε ό,τι αφορά το ενεργειακό.

ertnews.gr

Back to top button