Καστοριά

Διαβάσαμε το βιβλίο… Η παρέα με τα ποδήλατα, της Νάνσυ Χατζή

Μια νέα σειρά βιβλίων για μια παρέα διαφορετική από τις άλλες. Μια παρέα αγοριών και κοριτσιών, ευαίσθητα και χαμογελαστά, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους όχι απλώς για να περνάνε καλά, αλλά και για να προσφέρουν όπου μπορούν. Οι δύο πρώτες περιπέτειες ξεκινούν δυναμικά και μας έχουν συνεπάρει. Η ομάδα των παιδιών αναλαμβάνει δράση μόλις δουν ότι κάποιος τους χρειάζονται και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν σε όποια δυσκολία και αν προκύψει. Θα καταφέρουν να αλλάξουν την κατάσταση;

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο “Το μυστικό του Βασίλη“,  γνωρίζουμε την Έλενα ή οποία πρόσφατα έφτασε στο Καρπενήσι και στο καινούριο της σχολείο ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει φιλίες. Όταν ο Οδυσσέας της προτείνει να πάνε μαζί το απόγευμα για ποδήλατο, δεν το περίμενε ότι θα γίνει μέλος της Παρέας με τα ποδήλατα, από την πρώτη κιόλας στιγμή και ότι όλα τα μέλη θα την αγκαλιάσουν με τόση αγάπη. Ενθουσιάζεται ακόμα περισσότερο όταν αντιλαμβάνεται πως αυτή η συγκεκριμένη παρέα είναι ξεχωριστή καθώς σκοπός της δεν είναι απλά να περνούν καλά και ευχάριστα, αλλά και να προσφέρουν χαρά και να βοηθούν όπου δουν ότι χρειάζεται. Η πρώτη της αποστολή μαζί με την νέα της παρέα δεν αργεί να φανεί. Ένας συμμαθητής τους δέχεται bullying και τα παιδιά αποφασίζουν να βάλουν σε εφαρμογή το πλάνο “Ρόδα είναι και γυρίζει”

Στην 2η περιπέτεια με τίτλο “Κανείς να μην αφήσει τη φύση“, η Παρέα με τα Ποδήλατα παρακολουθεί ένα συνέδριο Βιοποικιλότητας. Τα παιδιά, εκτός από ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φύση, γνωρίζουν τον γνωστό επιστήμονα Έριχ Φον Ρέτσνερ και την κόρη του Ήλια. Μαζί τους θα επισκεφτούν ένα εργοστάσιο που παράγει αγνά, φυσικά, βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάτι περίεργο όμως συμβαίνει εκεί! Από ποιον κινδυνεύει ο καθηγητής αλλά και η βιοποικιλότητα; Με ποιον τρόπο θα καταφέρουν τα παιδιά να αποκαλύψουν όλα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο; «Κανείς να μην αφήσει τη Φύση» λένε όλοι μαζί και αποφασίζουν να δράσουν. Το σχέδιο «Ποδήλατα Ενωμένα» ξεκινά, και οι ήρωες θα μπλεχτούν σε μια συναρπαστική αλλά αρκετά επικύνδυνη περιπέτεια!

Απολαύσαμε τις δύο αυτές ιστορίες της Νάνσυ Χατζή, τόσο για την πλοκή τους που ρέει χωρίς να τη βαριέσαι, αλλά και για τη θετική διάθεση που αποπνέει όλο το κείμενο, για τη φιλία, την συντροφικότητα που έχει τον πρώτο λόγο στις σχέσεις των παιδιών, για την αισιόδοξη αλλά ρεαλιστική ματιά της συγγραφέως πάνω σε θέματα που απασχολούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.  Ενθουσιαστήκαμε με τις φράσεις γνωστών και σπουδαίων ανθρώπων που αναφέρονται στην αρχή κάθε κεφαλαίου οι οποίες μας εμπνέουν και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τις γράψω γύρω γύρω στο χώρο εργασίας μου, ώστε να τις βλέπω και να παίρνω δύναμη!


Συνήθως όταν πιάνω ένα βιβλίο στα χέρια μου αποφεύγω να κοιτάξω τους δημιουργούς. Μερικές φορές δεν είναι εφικτό. Αυτή τη φορά δεν είδα ποιος ειναι ο εικονογράφος, αλλά οι εικόνες του αμέσως τον “πρόδωσαν”. Ο Βασίλης Γρίβας, ξεχωρίζει και είναι πολύ δύσκολο να μην τον αναγνωρίσει κανείς. Φρέσκιες εικόνες, με ομορφα χρώματα, χαρακτήρες που μοιάζουν ζωντανοί και σε κίνηση, ένα συνεχές παιχνίδι ανάμεσα σε σκίτσο και σε στυλ γκοθ!

 

happylearningseeds.blogspot.com

Back to top button