ΕλλάδαΚαστοριάΚόσμος

Το ράλι 250% και η αναστολή διαπραγμάτευσης στο νικέλιο

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση του νικελίου στο London Metal Exchange έπειτα από ένα πρωτοφανές ράλι που έφτασε στο 250%, αφήνοντας τους traders να πασχίζουν να καλύψουν τα margin calls στις short θέσεις τους, στο πλαίσιο ενός τεράστιου short squeeze.

Το νικέλιο, που χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι και στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκτινάχθηκε έως και κατά 250% σε δύο ημέρες, ξεπερνώντας νωρίς την Τρίτη και τα 100.000 δολάρια ανά τόνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση που έχει σημειωθεί ποτέ στην αγορά και οφείλεται σε αγωνιώδεις αγορές από επενδυτές και βιομηχανικούς χρήστες που είχαν short θέσεις και οι οποίοι πιάστηκαν «κόντρα» στην αγορά όταν οι ανησυχίες για τις προμήθειες από τη Ρωσία πυροδότησαν ράλι.

Το επεισόδιο ξυπνά μνήμες από την πιο σκοτεινή περίοδο του LME, την λεγόμενη «Tin Crisis» του 1985, όταν το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου αναγκάστηκε να αναστείλει την διαπραγμάτευση του κασσίτερου για τέσσερα χρόνια και ανάγκασε πολλούς brokers να βάλουν λουκέτο. Εκείνη η κρίση είχε πυροδοτηθεί από την κατάρρευση του International Tin Council, ενός οργανισμού που είχε τη στήριξη 22 κυβερνήσεων αλλά κατέρρευσε όταν δεν μπορούσε πια να στηρίξει την τιμή του κασσίτερου.

Οι traders όπως και οι εταιρείες εξόρυξης και επεξεργασίας συχνά λαμβάνουν short θέσεις στην αγορά ως αντιστάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνουν με τα φυσικά αποθέματά τους στο μέταλλο. Θεωρητικά, οι δύο θέσεις εξουδετερώνουν η μία την άλλη. Όμως, όταν οι τιμές αυξάνονται απότομα, όποιος έχει short θέσεις στο χρηματιστήριο μετάλλων πρέπει να δίνει όλο και μεγαλύτερα ποσά ως collaterall, για να καλύπτει τα margin calls. Εάν ένας traders δεν μπορέσει να  πληρώσει το margin, είναι αναγκασμένος να κλείσει τη θέση του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ανάμεσα στα θύματα αυτού του τεράστιου short squeeze είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας Xiang Guangda, γνωστός και ως «Big Shot», ο οποίος εδώ και μήνες τηρεί μεγάλη short θέση στο LME μέσω της εταιρείας του, Tsingshan Holding Group, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου και ανοξείδωτου ατσαλιού στον κόσμο.

Στην κρίση εμπλέκεται και μονάδα της China Construction Bank Corp., η οποία είναι ένας από τους brokers του Tsingshan, καθώς έλαβε πίστωση χρόνου από το LME για να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε margin calls που δεν μπόρεσε να καλύψει τη Δευτέρα.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης στο LME ενδεχομένως να κρατήσει αρκετές ημέρες, με το χρηματιστήριο να επικαλείται την γεωπολιτική κατάσταση και τις ακραίες κινήσεις των τιμών. Εξετάζεται, επίσης, η ακύρωση των trades που έγιναν από το κλείσιμο της Δευτέρας και έως τη στιγμή της αναστολής, όταν οι τιμές άγγιξαν τα 101.365 δολάρια.

moneyreview.gr

Back to top button