Καστοριά

Καστοριά: Στήριξη εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία αποχή για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

Το Υπουργείο Παιδείας, το καλοκαίρι του 2021, με κλειστά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς μακριά από αυτά, χωρίς διάλογο και διαβούλευση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 4823/2021 με τον τίτλο :«Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Ένας νόμος που στο σύνολό του – και κυρίως με τη λεγόμενη «αξιολόγηση» – πλήττει καίρια τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα και τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, καθώς και τα εργασιακά-εκπαιδευτικά δικαιώματά μας.

Είναι μια πολιτική που οδηγεί:

  • Στην κατηγοριοποίηση των σχολείων σε βάρος των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και περιοχών.
  • Σε έναν εκπαιδευτικό γραφειοκράτη, φοβισμένο και ανελεύθερο.
  • Στη μετατροπή του εργασιακού περιβάλλοντος σε πεδίο ανθρωποφαγικού ανταγωνισμού, παντελούς έλλειψης δημοκρατίας και στην υποβάθμιση των εκπαιδευτικών σε   υποχείρια της κάθε διευθυντικής αυθαιρεσίας ή επιβολής.

Η απάντηση του κλάδου τον Οκτώβριο 2021 , με την απεργία – αποχή (95%) και τη μεγάλη συμμετοχή (περίπου 80%) στην 24ωρη απεργία «θορύβησε» το Υπουργείο, το οποίο, με σύμμαχο τον νόμο Χατζηδάκη, κήρυξε την απεργία – αποχή παράνομη, όχι όμως καταχρηστική, έσυρε τις Ομοσπονδίες σε αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές.

Τον Νοέμβριο του 2021, μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία προκήρυξαν νέα απεργία αποχή, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί. Το Υπουργείο Παιδείας αυξάνοντας την επιθετικότητά του, αποφάσισε να επιβάλλει ποινές στους εκπαιδευτικούς/διευθυντές-ντριες και στους/στις προϊσταμένους/ες που συμμετείχαν στην προκηρυγμένη απεργία των σωματείων τους.

     Εκφράζουμε τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους/ις συναδέλφους/ισσες και απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε πειθαρχική δίωξη των Εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία αποχή των συλλόγων τους και καταγγέλλουμε την προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν!

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Καστοριάς

Back to top button