Κόσμος

Ουκρανία: Διευρύνει τα μέτωπα του πολέμου η Μόσχα – Ασφυκτικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία

Διευρύνει τα μέτωπα του πολέμου η Ρωσία, χτυπώντας στόχους και στα δυτικά. Η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία, ο ρωσικός στρατός πλησιάζει όλο και περισσότερο το Κίεβο, ενώ 16.000 εθελοντές μαχητές από τη Συρία καλεί ο Πούτιν στην εμπόλεμη ζώνη. Προβοκάτσια για να συρθεί και η Λευκορωσία στον πόλεμο καταγγέλλει η Ουκρανία.

Η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται πλέον με τους νεκρούς άμαχους και στρατιώτες να κείτονται στους δρόμους. Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους σε ένα ευρύ φάσμα στόχων σε όλη την Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να ανασυντάσσονται για την τελική επίθεση στο Κίεβο.

Τη στιγμή που οι συγκρούσεις εντείνονται οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε χωριό στη Λευκορωσία από τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Μόσχα στήνει προβοκάτσια για να σύρει και το Μινσκ στον πόλεμο εναντίον μας δηλώνει το ουκρανικό υπουργείο εσωτερικών, ενώ ο Λουκασένκο νωρίτερα σαν άλλος προφήτης, στη συνάντηση με τον Πούτιν δήλωνε ότι οι ουκρανοί ετοιμάζονται να τους επιτεθούν.

Παράλληλα η ανησυχία κλιμακώνεται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δίνει εικόνες από ρωσική φάλαγγα σε περιοχές περιμετρικά του Κιέβου. Ενώ νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το τεράστιο ρωσικό κομβόι των 60 χιλιομέτρων να έχει πλέον διαμοιραστεί. Οι μονάδες του παίρνουν θέσεις μέσα στα δάση, ανασυντάσσονται, έτοιμες να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, ενώ οι επιθέσεις στα χωριά εντείνονται.

«Ο στόχος είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ο στόχος είναι το Κίεβο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη μας» τόνισε ο Δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

Η Ρωσία διευρύνει τις αεροπορικές επιθέσεις της ακόμα και στις θεωρούμενες ασφαλείς δυτικές πόλεις Λουτσκ και Ιβανο-Φρανκίφσκ, όπου χτυπήθηκαν στρατιωτικές υποδομές, ενώ οι σειρήνες ήχησαν ακόμα και στο Λβιβ.

Τρεις πύραυλοι χτύπησαν κατοικίες και εργοστάσιο υποδημάτων στο Δνείπρο στο κέντρο της Ουκρανίας, εκεί που χιλιάδες άμαχοι από τα ανατολικά βρίσκουν καταφύγιο. Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά βρέθηκε το Χάρκοβο, όπου χτυπήθηκε ψυχιατρική κλινική, με την πόλη των χιλιάδων ρωσόφωνων να έχει δεχτεί τις σφοδρότερες επιθέσεις.

Κι ενώ η Ρωσία κατέλαβε την κωμόπολη Βολνοβάκα βορείως της Μαριούπολης, αλλά καμία μεγάλη πόλη, οι βρετανικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι δεν έχουν αρκετούς στρατιώτες για να συνεχίσουν την προέλασή τους. Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε μαχητές από τη Συρία και τη μέση ανατολή να έρθουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, απήχθη από Ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Κίρυλο Τιμοσένκο.

Ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές. Ο δήμαρχος Γκενάντι Τρουχνάνοφ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας. Στην αντίσταση κατά των Ρώσων, κανείς δεν περισσεύει πάντως. Γι’ αυτό και στην Οδησσό έχει δημιουργηθεί πολιτοφυλακή 3.000 ατόμων.

Ένας τρίτος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, αλλά δεν επιβεβαίωσαν το όνομα του νεκρού. Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο στρατηγός Αντρέι Κολέσνικοφ ήταν εκείνος που έπεσε νεκρός.

Την ίδια ώρα, Ρώσοι αιχμάλωτοι δήλωσαν μετανιωμένοι για τον πόνο που προκάλεσαν στους Ουκρανούς. Οι Ρώσοι πιλότοι ομολόγησαν ότι ακολούθησαν εγκληματικές εντολές σκορπώντας τον θάνατο.

Τα ντοκουμέντα που έρχονται με δυσκολία στη δημοσιότητα είναι αυτά που επιβεβαιώνουν ότι το πρόσωπο του πολέμου μόνο σκληρό μπορεί να είναι. Εγκλωβισμένοι άμαχοι ανάμεσα στα πυρά, έχοντας μόνη διέξοδο τα καταφύγια, στρατιώτες και εθελοντές που δίνουν στην κυριολεξία τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας τους, είναι ό,τι αφήνει καθημερινά πίσω του ο πολεμικός παραλογισμός…

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις βλέπει ο Πούτιν  – Δύσπιστη η Δύση

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία έχουν «ορισμένες θετικές αλλαγές», όπως εξάλλου ανέφερε ο ίδιος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο. Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος έδειξε για άλλη μια φορά ν’ αψηφά τις δυτικές κυρώσεις λέγοντας ότι όταν η Μόσχα πιέζεται αξιοποιεί τις δυνάμεις της και γίνεται πιο ισχυρή. Η ουκρανική αντίσταση πάντως είναι σθεναρή – αδιάψευστοι μάρτυρες, η καθυστέρηση των Ρώσων να εισβάλουν στο Κίεβο αλλά και οι απώλειές τους στο πεδίο της μάχης. Κάτι που φαίνεται πως έχει προκαλέσει την οργή του Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αγανάκτησή του με αφορμή την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εμπλέξει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας Σύρους μισθοφόρους.

Για ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έρχεται αύριο κιόλας, μίλησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε νέες εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, με απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών προϊόντων και κυρίως κατάργηση της σχέσης του προνομιακού εμπορικού εταίρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία αλλά προειδοποίησε κατά της χρήσης χημικών όπλων.

«Δε θα πολεμήσουμε τη Ρωσία στην Ουκρανία, μια απευθείας σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας σημαίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ που τόνισε ότι οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία αλλά δε θα στείλουν στρατιώτες ούτε μαχητικά αεροσκάφη. «Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε κατά πάσα πιθανότητα μια γενικεμένη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημιά και θανάτους από αυτούς που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν θα επιτρέψουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τους φίλους του να συνεχίσουν να ζουν σε χλιδή ενώ προκαλούν τεράστια δεινά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Εξάλλου, νέες κυρώσεις ετοιμάζουν και οι Βρυξέλλες σε συντονισμό με τη G7. Πέραν της σταδιακή απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε απαγόρευση των εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, απαγόρευση των εισαγωγών βασικών ρωσικών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία καθώς και απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στο ρωσικό ενεργειακό τομέα. Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μετά την άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι εάν ο Πούτιν συνεχίσει τον πόλεμο.

Κι ενώ η Μόσχα συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή ανάπτυξη βιολογικών όπλων από τους Αμερικανούς στην Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν τη Ρωσία ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Οι απεσταλμένες της ΕΡΤ στην Ουκρανία: Ευτυχία Πενταράκη στο Κίεβο, Ελβίρα Κρίθαρη στη Λβιβ, Αλεξία Καλαϊτζή στην Οδησσό.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Μαρία Αλεξάκη, Λένα Αργύρη, Λήδα Παπαδοπούλου, Κάλλη Λέκκα

ertnews.gr

Back to top button