Κόσμος

Δύσκολοι καιροί για δισεκατομμυριούχους…

Η πορτογαλική Δικαιοσύνη, συνέλαβε τον ραβίνο της κοινότητας του Πόρτο, στο πλαίσιο έρευνας για την πολιτογράφηση απογόνων Εβραίων, από την οποία επωφελήθηκε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η έρευνα, αφορά γεγονότα που «πιθανόν να συνιστούν αδικήματα διαπραγμάτευσης επιρροής, ενεργητικής διαφθοράς, πλαστογραφίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» ή ακόμη και φοροδιαφυγής», διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Ο Ντάνιελ Λιτβάκ, αρχιραβίνος του Πόρτο, συνελήφθη την Πέμπτη στην πορτογαλική μητρόπολη, λίγο πριν επιστρέψει στο Ισραήλ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα (12/3), θα παρουσιασθεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει για τα μέτρα δικαστικού ελέγχου που θα του επιβληθούν.

Η πορτογαλική Δικαιοσύνη, άρχισε την σχετική έρευνα τον περασμένο Ιανουάριο, για την διαδικασία πολιτογράφησης του Ρομάν Αμπράμοβιτς, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη της Τσέλσι, ο οποίος απέκτησε την πορτογαλική ιθαγένεια τον Απρίλιο του 2021.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, είχε ωφεληθεί από έναν νόμο που επέτρεπε σε όλους τους απογόνους των Σεφαραδιτών Εβραίων, οι οποίοι διώχθηκαν και εκδιώχθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, να αποκτήσουν πορτογαλική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, οι εβραϊκές κοινότητες του Πόρτο ή της Λισαβόνας πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό, που να πιστοποιεί την εβραϊκή καταγωγή του αιτούντος.

Αξιωματούχοι αυτών των κοινοτήτων, είναι ύποπτοι ότι εξέδωσαν πλαστά πιστοποιητικά σχετικά με την εβραϊκή καταγωγή πολλών υποψηφίων, με την ισραηλιτική κοινότητα του Πόρτο, να διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

Η εβραϊκή κοινότητα του Πόρτο, υποστηρίζει ότι «είναι θύμα ανώνυμων καταγγελιών που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των διαδικασιών, για την πολιτογράφηση».

Συνελήφθη ο ραβίνος που βοήθησε τον Αμπράμοβιτς για την πορτογαλική υπηκοότητα

Αξιωματούχοι της πόλης του Πόρτο συνέλαβαν σήμερα τον αρχηγό της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, με την κατηγορία ότι εξέδωσε το έγγραφο που επέτρεψε στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς να αποκτήσει την πορτογαλική υπηκοότητα πέρυσι.

Ο ραβίνος Ντάνιελ Λίτβακ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας για τη χορήγηση υπηκοότητας στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι.

Σε ανακοίνωσή της, η εβραϊκή κοινότητα του Πόρτο αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και ισχυρίστηκε ότι είναι αντικείμενο «εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης».

Είπε ότι ο ραβίνος Λίτβακ επέβλεπε το τμήμα που πιστοποιεί την πορτογαλική ιθαγένεια, με βάση κριτήρια που «έγιναν αποδεκτά από διαδοχικές κυβερνήσεις».

Ο Αμπράμοβιτς έλαβε την υπηκοότητα τον Απρίλιο του 2021 βάσει νόμου που προσέφερε πολιτογράφηση σε απογόνους Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο κατά τη μεσαιωνική Ιερά Εξέταση.

Οι γενεαλογίες των υποψηφίων ελέγχονται από ειδικούς σε ένα από τα πορτογαλικά εβραϊκά κέντρα, στη Λισαβόνα ή στο Πόρτο. Το κέντρο του Πόρτο, όπου ο Λίτβακ είναι ο ραβίνος, ήταν υπεύθυνο για το δικαστήριο του Αμπράμοβιτς για την υπηκοότητα.

Οι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα τον Ιανουάριο και την Πέμπτη, μια πορτογαλική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι η υπηκοότητα του Αμπράμοβιτς θα μπορούσε να ανακληθεί, ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η εβραϊκή κοινότητα του Πόρτο δήλωσε ότι οι εισαγγελείς ερευνούν επίσης την πιστοποίηση της πορτογαλικής ιθαγένειας που χορηγήθηκε από την εβραϊκή κοινότητα της Λισαβόνας στον Γαλλο-ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Ντράχι, τον ιδρυτή του ομίλου τηλεπικοινωνιών Altice.

ΑΠΕ

Back to top button