ΚαστοριάΝεστόριο

Πάνω από δεκαετία έχει να γίνουν ανασκαφές στους νεολιθικούς οικισμούς Δισπηλιού και Αυγής (φωτογραφίες)

 Τα δημόσια έργα που έγιναν και γίνονται δίνουν νέες αρχαιολογικές θέσεις

Για τριακοστή τέταρτη φορά πραγματοποιείται η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στην Μακεδονία και την Θράκη, με ανακοινώσεις σχετικές με την έρευνα που διεξάγεται από τον Έβρο μέχρι την Καστοριά.

Το συνέδριο έγινε στην Θεσσαλονίκη , την Πέμπτη 10 Μαρτίου και Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022.

Όλες οι Εφορείες μιλούν για τις έρευνες και τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν μέσα στο 2021.

Για την Δυτική Μακεδονία:

Η Φλώρινα μιλά για τις σωστικές ανασκαφές , για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης  του αρχαιολογικού χώρου των Πετρών, για τον γλυπτό διάκοσμο της βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου, για την ανασκαφή στο Κάλε.

Τα Γρεβενά για τις σωστικές εργασίες για πετρογέφυρο Ματσαγκάνη, για τις ανασκαφές στην Μεγάλη Παναγιά, για τις θέσεις Ρωμαϊκής και ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου στην ΠΕ Γρεβενών.

Η Κοζάνη μιλά για τα νεκροταφεία και τους οικισμούς της Μαυροπηγής, για τις σωστικές ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων.

    Η Καστοριά για τα αποθηκευτικά αγγεία του Δισπηλιού και τα νεολιθικά εργαλεία της Αυγής.

Μιλάει η Καστοριά για τους δύο μεγάλους νεολιθικούς οικισμούς  του Δισπηλιού και της Αυγής που έχει να γίνει ανασκαφή πάνω από δεκαετία. Μόνο μελέτες από το υλικό που ήδη υπάρχει.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους επιστήμονες που συνεχίζουν να  ασχολούνται με πείσμα και μεράκι με τους χώρους αυτούς.

Η νεολιθική Αυγή τελευταία χρονιά που δούλεψε ήταν το 2009 και εγκαταλείφθηκε στην φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Ερημιά και καταστροφή επικρατεί στον αρχαιολογικό χώρο.

Παρόλα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για να φτάσει η ανασκαφή ως αυτό το σημείο.

Τα σχέδια για επέκταση της ανασκαφής έγιναν όνειρα.

Το κτίριο τεκμηρίωσης στην πλατεία της Αυγής μαραζώνει. Αφαιρέθηκε όλο το τεχνολογικό υλικό από το κτίριο και μόνο οι παλιές φωτογραφίες δείχνουν τις δράσεις και τα εργαστήρια που είχαν γίνει με τα σχολεία και τον κόσμο.

Η συνέχιση των μελετών είναι απαραίτητη γιατί συνεχώς δίνουν καινούριες γνώσεις για τον χώρο, αλλά η αδιαφορία για την συνέχιση των εργασιών είναι καταφανής.

    Τα δημόσια έργα που έγιναν και γίνονται δίνουν νέες αρχαιολογικές θέσεις. Όπως για παράδειγμα το αποχετευτικό του Νεστορίου που πέρασε από την περιοχή «Λόσκο»  (που είναι ήδη γνωστή αρχαιολογική θέση), έδωσε νέο σημείο με αρχαιολογικά ευρήματα. Έγινε ανασκαφή , βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα αλλά δεν συγκίνησαν κανέναν. Η ανασκαφή έκλεισε και ο χώρος εγκαταλείφθηκε χωρίς καμία φροντίδα.

Βρίσκονται λοιπόν, αρχαία και δεν μας ενδιαφέρουν, απλώς  τοποθετούνται αρχαιολόγοι για να «βρουν» καινούριες θέσεις. Οι παλιές ήδη ξεχάστηκαν…

Το παρελθόν μας είναι το μέλλον μας.

Η Καστοριά ανασκαφικά μετά την συνένωση  των Εφορειών  και την δημιουργία μίας εφορείας, της ΕΦΑ  Καστοριάς, έμεινε πολύ πίσω.

Η ιστορία μας είναι θαμμένη και η μνήμη μας στο χώμα.

Οι ανασκαφές δεν φέρνουν μόνο ευρήματα στην επιφάνεια αλλά και εργασία σε πολλά άτομα ( εργάτες, αρχαιολόγους, συντηρητές, μηχανικούς…). Ακόμη γίνονται πόλος έλξης για τον πολυπόθητο τουρισμό μας.

Ας ανοίξει το μυαλό και τα μάτια μας για να αξιοποιήσουμε  ότι υπάρχει στον τόπο μας.

Δεν γράφω για να γίνω γραφικός, ούτε η κριτική μου είναι γκρίνια. Οι βαθιές ανησυχίες μου είναι αυτές που γίνονται φωνή και είμαι σίγουρος πως οι σκέψεις μου είναι σκέψεις και άλλων ανθρώπων.

Παύλος ο εθελοντής 

Οι φωτογραφίες από τον Σεπτέμβριο του 2021

Back to top button