Κόσμος

Β. Κορέα: Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου τύπου» καταγγέλλει η Σεούλ

Τη δέκατη δοκιμή πυραύλου από την αρχή του χρόνου έκανε σήμερα η Β. Κορέα και σύμφωνα με την Ν.Κορέα, κατά τα φαινόμενα  ήταν αποτυχημένη.

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της χώρας, πως η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο «άγνωστου τύπου» από την περιοχή Σουνάν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, στις 09:30 (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας).

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε πως επρόκειτο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε τη δοκιμή και αξίωσε η Πιονγκγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Η Πιονγκγιάνγκ κλιμακώνει την ένταση από την αρχή της χρονιάς. Στη Σεούλ έγινε σαφές προ ημερών πως εκτιμάται πως η Βόρεια Κορέα σύντομα θα πραγματώσει την απειλή της να ξαναρχίσει δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), αίροντας το μορατόριουμ που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Την Παρασκευή, με κοινή τους ανακοίνωση, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι χρησιμοποίησε τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό πύραυλο που έχει δοκιμάσει ποτέ, τον Hwasong-17, σε δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις (27η Φεβρουαρίου, 5η Μαρτίου) με πρόσχημα τις ετοιμασίες της για να τεθούν σε τροχιά «δορυφόροι αναγνώρισης».

ΑΠΕ

Back to top button