Κόσμος

Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο – «Περάσαμε στην αντεπίθεση» λένε οι Ουκρανοί

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου αλλά και στα περίχωρά του, και πολλοί άμαχοι να χάνουν τη ζωή τους. Τα τελευταία επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις απώλειες αμάχων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια νέας, έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 726 νεκρούς, περιλαμβανομένων 52 παιδιών, και 1.714 τραυματίες. Όμως ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος. Την ίδια ώρα οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επιστρέφουν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά η σκληρή γραμμή που ακολουθούν δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ βρίσκεται ειδικό σώμα Ρώσων κομάντο, 130 άνθρωποι έχουν βγει ζωντανοί από το θέατρο που βομβαρδίστηκε και στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.
Αδιάκοπο είναι το σφυροκόπημα σε αρκετές πόλεις όπως: Μαριούπολη, Χάρκοβο και Τσερνίχιβ ενώ βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση και εξελίσσεται ημέρα με την ημέρα σε ασύλληπτη τραγωδία. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν χθες από ρωσικά πυρά στην πόλη Μερέφα στα περίχωρα του Χάρκοβου.

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων είναι και νοσοκομεία, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας ότι έχουν καταγραφεί 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός περνά στην αντεπίθεση στα προάστια του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση προβληματική αλλά «ελέγξιμη», ενώ αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου». Επίσης ανέφερε ότι αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πόλης.

Σε νέο διάγγελμά του, τα ξημερώματα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, ενπροειδοποίησε τους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας ότι «θα είναι η χειρότερη απόφαση της ζωής τους». Χθες ο Ζελένσκι επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συμφώνησαν ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για διπλωματική λύση.

ertnews.gr

Back to top button