Κόσμος

Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες

Η Βουλγαρία απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες μετά από κατηγορίες “για ασύμβατες ενέργειες”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε 10 Ρώσους διπλωμάτες “personae non gratae” and και τους έδωσε περιθώριο 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη βαλκανική χώρα λόγω, όπως ισχυρίστηκε, ενεργειών που θεωρήθηκε ότι δεν συμβαδίζουν με το διπλωματικό τους καθεστώς.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα των απελάσεων συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ και ότι είχε ενημερωθεί η Ρωσίδα πρεσβευτής στη Σόφια.

Είναι το δεύτερο κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία. Στις 2 Μαρτίου, η Σόφια απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες εν μέσω ισχυρισμών ότι εμπλέκονταν σε κατασκοπία.

 Οι χώρες της Βαλτικής απελαύνουν δέκα Ρώσους διπλωμάτες

Η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία απέλασαν συνολικά δέκα Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών της Βαλτικής.

Η Λιθουανία απέλασε τέσσερις διπλωμάτες σε μια κίνηση συντονισμού «σε σχέση με δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα και οι οποίες σχετίζονται με την εν εξελίξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρινκιέβιτς σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι απέλασε διπλωμάτες επειδή «ευθέως και με ενεργό τρόπο υπονόμευσαν την ασφάλεια της Εσθονίας και έκαναν προπαγάνδα που δικαιολογούσε την στρατιωτική δράση της Ρωσίας».

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι οι απελάσεις στις οποίες προέβη έγιναν «σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει άμεσα τις απελάσεις όταν επικοινώνησε μαζί του το πρακτορείο Reuters.

ΑΠΕ

Back to top button