Κόσμος

Βομβαρδισμοί και επιθέσεις στην Ουκρανία – Στιγμές τρόμου στη Μαριούπολη (βίντεο)

Η άφιξη των σκληροπυρηνικών μισθοφόρων από την Τσεσενία στη Μαριούπολη αποτυπώνει την πρόθεση του προέδρου Πούτιν στο πεδίο των μαχών στην ΟυκρανίαΡωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στα περίχωρα της Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Σκληρές μάχες μαίνονται στο κέντρο της Μαριούπολης, αλλά και στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αμάχων στο ΚίεβοΤουλάχιστον 816 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με αμείωτη ένταση οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν ουκρανικές πόλεις στρατηγικής σημασίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί σε διάφορα μέτωπα εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών, οι οποίοι διεξάγουν και μάχες ελιγμών στην ύπαιθρο. Οι μεγάλες πόλεις βομβαρδίζονται και πλήττονται σχολεία, θέατρα και συγκροτήματα κατοικιών.

Σκληρές μάχες με άρματα μάχης και αυτόματα όπλα διεξάγονται στο κέντρο της Μαριούπολης, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ανέφερε ότι έχει καταστραφεί το 80% των κτηρίων. Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η Ρωσία θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί τη χερσαία επίθεση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η προέλαση στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει βαλτώσει.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας πως τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω προόδο την Παρασκευή. Ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θέματα προμήθειας τροφίμων και καυσίμων και προβλήματα επικοινωνιών.

Στο Κίεβο, βομβαρδισμός συγκροτήματος κατοικιών σημειώθηκε την Παρασκευή δίπλα σε σχολεία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 19 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 4 παιδιά, ενώ περίπου 100 ένοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη μαζί με τον καμεραμάν Γιάννη Κολιγλιάτη, από το Κίεβο μετέδωσε ότι από την επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών επλήγησαν έξι κτήρια, ένα Γυμνάσιο, ένα Δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο.

Ο αναπληρωτής αρχηγός των χερσαίων ουκρανικών δυνάμεων Αλ. Γκρουζέφσκι ανέφερε ότι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους σε δύο περιοχές από όπου μπορούν μόνο με ρουκέτες να πλήξουν το Κίεβο. Δυστυχώς, όπως είπε, δεν μπορούν να αποτρέψουν τις πυραυλικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό σύστημα αεράμυνας πάνω από την πόλη, αλλά δεν μπορούν να αποφευχθούν τα θραύσματα, που τις προηγούμενες μέρες έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιάέχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι δημοτικές αρχές του Κιέβου στο Telegram. Οι τραυματίες ανήλθαν στους 889, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν σταθμό επισκευής αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Λβιβ στα δυτικά, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη από τη Λβιβ. Υπάρχουν αναφορές για έναν τραυματία.

Οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς η επίθεση σημειώθηκε 10 χλμ από το κέντρο της πόλης Λβιβ, που φιλοξενεί τους περισσότερους εσωτερικούς πρόσφυγες από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Οι ουκρανικές δυνάμεις οχυρώνουν την ιστορική πόλη της Οδησσού. Προετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση και οργανώνουν τα καταφύγια, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Οδησσό, Κώστας Καντούρης.

ertnews.gr

Back to top button