Ελλάδα

Ο «Άνεμος Ελευθερίας 1821» από 24 Μαρτίου στους κινηματογράφους (βίντεο)

H πρώτη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση βγαίνει στους κινηματογράφους στις 24 Μαρτίου. Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος γύρισε τον «Άνεμο Ελευθερίας 1821» συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, φαντασία και πραγματικότητα ώστε, όπως εξηγεί «να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας». Το σενάριο συνυπογράφουν ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και ο Αντώνης Τολάκης.

Η ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας -επινοημένο πρόσωπο-, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του ελληνισμού. Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη, σταθμοί/οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Ιστορικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα, ο Χριστόφορος Περραιβός που αποδεδειγμένα συνέβαλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798, μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

Στον «Άνεμο Ελευθερίας 1821» παίζουν οι Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης. Εμφανίζονται επίσης οι επιστημονικοί συνεργάτες της ταινίας, ιστορικοί Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Θανάσης Χρήστου και Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

 

ΑΠΕ

Back to top button