Καστοριά

Αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821 στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης Καστοριάς

Τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω αυστηρού εγκλεισμού είχαμε ηχογραφήσει (κατ’ οίκον, με το κινητό του ο καθένας) ένα ακουστικό θεατρικό με τους μαθητές της Στ’, του 1ου Δημ. Σχολείου Καστοριάς αλλά και με τη συμμετοχή των αδελφών και των γονέων τους. Τριάντα τρεις (33) συμμετέχοντες εν συνόλω. Θα το ανεβάζαμε βέβαια ως θεατρική παράσταση στη σχολική μας γιορτή αλλά λόγω κορωνοϊού τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Έτσι σκεφτήκαμε να το ηχογραφήσουμε. Μία κοπιώδης προσπάθεια, που ολοκληρώθηκε όταν τα παιδιά μας φοιτούσαν ήδη στο Γυμνάσιο. Το θέμα του είναι: «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από το δημοτικό μας τραγούδι» Η συνολική του διάρκεια μαζί με τα επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια είναι 2 ώρες. Οπότε για πρακτικούς λόγους χωρίστηκε σε τρία μέρη. Με πολλή χαρά λοιπόν σας ανακοινώνουμε, ότι θα μεταδοθεί από το Εκκλησιαστικό Ραδιόφωνο της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας “Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος”, ως επίκαιρο αφιέρωμα επί τρεις συνεχείς Παρασκευές.

Α). Το πρώτο μέρος μεταδόθηκε την Παρασκευή 18/3/22 στις 2.00 η ώρα. Εδώ γίνεται αναφορά σε θρήνους και θρύλους, σχετικούς με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, όπως ο καλόγερος με τα μισοτηγανισμένα ψάρια και ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Επίσης, θίγεται και το αποτρόπαιο, διαρκές έγκλημα, του παιδομαζώματος.

Β). Το δεύτερο μέρος θα παίξει την Παρασκευή 25/3/22 στις 2.00 η ώρα, ανήμερα της επετείου. Εδώ αναφέρονται ακροθιγώς τα εξής επιμέρους θέματα: η κλεφτουριά, οι Σουλιώτισσες Λένω Μπότσαρη και η καπετάνισσα Δέσπω Μπότση, ο χορός του Ζαλόγγου, ο Ρήγας Βελεστινλής και οι Καστοριανοί συνεργάτες του, Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ, η Φιλική Εταιρεία και ο Όρκος των Φιλικών, η πρώτη επανάσταση στη Μολδοβλαχία και η Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, οι Κολοκοτρωναίοι και η εδραίωση της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, η καταστροφή των Ψαρών και τέλος η συμβολή των γυναικών στον αγώνα.

Γ). Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας θα μεταδοθεί την Παρασκευή 1/4/22 στις 2.00 η ώρα. Εδώ γίνεται αναφορά στις ηρωικές μορφές του Αθανασίου Διάκου, του Μάρκου Μπότσαρη, του Παπαφλέσσα, στη θυσία του Μεσολογγίου και τον Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα…. έως και την ίδρυση του ανεξάρτητου, ελληνικού κράτους. Επίσης εδώ ακούγονται τα ονόματα και των τριάντα τριών (33) συμμετεχόντων, με αλφαβητική σειρά.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μητρόπολης Καστοριάς είναι διαδικτυακός. Μπορείτε να τον  ακούτε ΕΔΩ

Παρακαλώ, αν έχετε την καλοσύνη, ενημερώστε κόσμο. Κοπιάσαμε όλοι μας πολύ με αυτό το project, υπό τις δυσμενείς μάλιστα συνθήκες, που έλαβε χώρα. Τώρα το προσφέρουμε ως πνευματικό δώρο σε όλον τον κόσμο! Καιρός πια να το χαρούμε και να το απολαύσουμε όλοι μας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
Σοφία Καμπούρη
δασκάλα
και όλοι οι συντελεστές
Από το Facebook της κ. Καμπούρη

 

Back to top button