Κόσμος

ΗΠΑ: Πέθανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε σε αυτό το πόστο σε αμερικανική κυβέρνηση, πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά της σε δελτίο Τύπου.

Επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταξύ 1997 και 2001, στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον, η Ολμπράιτ πέθανε από καρκίνο, είπαν οι συγγενείς της, οι οποίοι αποχαιρέτισαν «μια ακούραστη υπερασπίστρια της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ γεννήθηκε ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα, στις 15 Μαΐου 1937 στο Σμίχοφ της Πράγας, στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Μαζί με την οικογένειά της, η Ολμπράιτ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τσεχοσλοβακία και ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957 και αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, με τη διατριβή της να αφορά στην Άνοιξη της Πράγας.

Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.

Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική.

Μετά την νίκη του Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του. Το 1993 ο Κλίντον την διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη

Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως Υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.

Η Ολμπράιτ ήταν η πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009 κι επίσης ήταν καθηγήτρια στην πρακτική της διπλωματίας στην Σχολή της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν.

Τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Back to top button