Το δάσος που ενέπνευσε τον Τόλκιν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και το κρυμμένο μυστικό του (βίντεο)

Το Δάσος του Ντιν στην κομητεία του Γκλόστερσιαρ της Αγγλίας, είναι ένας μαγικός τόπος– μια γεωγραφική, ιστορική και πολιτιστική περιοχή που εκτείνεται σε 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα από τα αρχαία δάση που επιβίωσαν στην Αγγλία.

Δεν είναι να απορεί κανείς που, κατά τα λεγόμενα, ενέπνευσε τον Τόλκιν να δημιουργήσει το Βασίλειο των Ξωτικών (των elves) στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Μέσα στο Forest of Dean (Δάσος του Κοσμήτορα) – εκτός από την παραμυθένια φύση – υπάρχει ένα μονοπάτι θαυμάτων, το Forest of Dean Sculpture Trail: μια υπέροχη βόλτα μέσα στο δάσος, ακολουθώντας ένα μονοπάτι το οποίο φιλοξενεί, είτε μόνιμα είτε όχι, μικρά ή μεγάλα γλυπτά.

Απ’ όλα, το πιο σαγηνευτικό είναι «Ο Καθεδρικός». Ένα πολύχρωμο παράθυρο αιωρείται ανάμεσα στα δέντρα, στηριζόμενο σε ξύλινες δοκούς, σαν να είναι ο σκελετός ενός ιερού κτίσματος.

Το φυσικό φως παιχνιδίζει μέσα από τις ψηφίδες αυτού του βιτρό που δημιούργησε ο Κέβιν Άθερτον, προκαλώντας ανάφλεξη των υπέροχων χρωμάτων του και αφήνοντας «πιτσιλιές» στο δασώδες τοπίο. Πισωπατώντας για να το θαυμάσεις, αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι μέσα σ’ έναν «δασένιο» καθεδρικό ναό, με τοίχους από δέντρα και τρούλο τα πυκνά φυλλώματα.

Το Μονοπάτι Γλυπτών του Δάσους του Ντιν εγκαινιάστηκε το 1986, αρχικά σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη γκαλερί του Μπρίστολ, την Amolfini. Το συνολικό μήκος του είναι 7 χιλιόμετρα, ενώ μικρότερες διαδρομές – 3,5 χιλιομέτρων η μία και 4,8 χιλιομέτρων η άλλη – επιτρέπουν επίσκεψη σε επιλογή των γλυπτών.

Κάθε χρόνο προσελκύει περί τους 300.000 περιπατητές και είναι προσβάσιμο κάθε μέρα, από την αυγή έως το σούρουπο.

ΑΠΕ