ΚαστοριάΠρόσωπα

Ύστατος φόρος τιμής στον σεβαστό λευίτη π. Νικόλαο

Κοιμήθηκε σήμερα σε ηλικία 90 ετών ο ευλαβέστατος και σεβάσμιος ιερέας της Κλεισούρας πατήρ Νικόλαος Γκίκαρνας, ο οποίος για σαράντα και πλέον χρόνια διακόνησε με ιερατική ευθύνη και αυταπάρνηση πολλή σε ενορίες, χωριά και μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς. Αύριο, κλήρος και λαός θα ασπαστούμε για τελευταία φορά την τιμία δεξιά του, η οποία μάς ευλόγησε όλους πολλές φορές, και το αιματοβαμμένο χώμα της Κλεισούρας μας, την οποία υπηρέτησε ως εφημέριος επί πολλά έτη, θα υποδεχτεί το σεπτό του λείψανο.
Σήμερα η Κλεισούρα πενθεί για τον αποχωρισμό από τον πνευματικό της πατέρα, τον μακαριστό π. Νικόλαο, και ανθρωπίνως θλιβόμαστε όλοι για τον αποχωρισμό και τη στέρηση της φυσικής του παρουσίας. Παρηγορούμαστε, όμως, από την προτροπή του Αποστόλου Παύλου: «Ἀδελφοί, οὐ θέλω ὑμᾶς ἀγνοεῖν περὶ τῶν κεκοιμημένων, ἵνα μὴ λυπῆσθε καθὼς καί οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα. Εἰ γὰρ πιστεύομεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη, οὕτω καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιμηθέντας διὰ τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ» (Θεσ. 4, 13-14) και σκεφτόμαστε ότι ο αοίδιμος ιερέας, ευρισκόμενος, πλέον, πλησίον του Θεού θα δέεται με μεγαλύτερη παρρησία για τα πνευματικά του παιδιά.
Ο αείμνηστος π. Νικόλαος έζησε και πορεύτηκε με απλότητα και αρχοντική λεβεντιά, χωρίς ίχνος εκκοσμίκευσης και διάθεση προβολής. Εκτελούσε τα ιερατικά του καθήκοντα με υποδειγματική αφοσίωση και θυσιαστικό πνεύμα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της υγείας του επέμενε «ως ζηλωτής» να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις ακολουθίες και στη Θεία Λειτουργία, γενόμενος τύπος υπομονής, αυταπάρνησης και φιλοπονίας. Με ανυπόκριτη ειλικρίνεια, με ανεπιτήδευτη αγάπη και με την ευθύτητα του χαρακτήρα του νουθετούσε και καθοδηγούσε τους ενορίτες του. Διακρίθηκε για τον σεβασμό, τη συνεργασία και την αγάπη του στον θεσμό του επισκόπου, τα οποία προσπαθούσε παντοιοτρόπως να μεταδίδει και στο ποίμνιό του. Φιλόθεος, φιλόχριστος και φιλακόλουθος θα πρεσβεύει πλέον για όλους εμάς στο επουράνιο θυσιαστήριο.
Αείμνηστε και σεβαστέ μας πατέρα Νικόλαε, «πορεύου ἐν εἰρήνῃ» καὶ «εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου σου». Η μνήμη σου ας είναι αιωνία και μακαρία.
Νικόλαος Σιώκης

 

Back to top button