Τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή και η αγορά ορθωτικών πελμάτων έχει φτάσει σε υπερβολικά νούμερα λόγω των κερδών που παράγει αυτή η βιομηχανία!
Συχνά όμως δέχομαι ερωτήσεις για το εάν τα ορθωτικά πέλματα (κοινώς πάτοι) μας βοηθούν πραγματικά να απαλλαγούμε από τους μυοσκελετικούς πόνους και εάν μπορούν να ανακτήσουν τραυματισμένους μαλακούς ιστούς.
Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αγορά και η κατασκευή ορθωτικών πελμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από ένα πελματογράφημα.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ορθωτικά πέλματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «πατερίτσες», τα οποία θα βοηθήσουν προσωρινά τον ασθενή να διορθώσει τις μυοσκελετικές του διαταραχές, και όχι να τους φοράμε για μια ζωή.
Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα πρέπει να δρομολογούμε την «απεξάρτηση» μας από τα ορθωτικά πέλματα, μέσω των κατάλληλων ασκήσεων και της διόρθωσης των μυικών ανισορροπίών που υπάρχουν, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα των ποδιών μας.
Σύμφωνα με την εμπειρία μας είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που χρειάζεται πραγματικά να φορέσουν ορθωτικά πέλματα, και γι’αυτό το λόγο ένα μεγάλο ποσοστό όσων τα φοράνε όχι μόνο δεν βλέπουν κάποια βελτίωση, αλλά το αντίθετο μάλιστα, διότι με την πάροδο του χρόνου τα πόδια τους γίνονται λιγότερα λειτουργικά.
Μήπως τελικά πρέπει να το ψάξουμε λίγο περισσότερο, για το αν χρειαζόμαστε πραγματικά ορθωτικούς πάτους;