Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση πυραύλου έθεσε σε συναγερμό Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει τη σειρά των οπλικών δοκιμών που πολλαπλασίασε από την αρχή της χρονιάς. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Κυανό Οίκο.Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας έστειλε επείγον σήμερα προς όλα τα πλοία κοντά στις ακτές, καθώς θεωρούσε πως υπήρχε κίνδυνος ο «βαλλιστικός πύραυλος» να πέσει εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αργότερα εκτίμησε πως πλέον έχει πέσει, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πού.

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ θεωρεί πως δοκιμάστηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM). Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που είχε επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της όσον αφορά τις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει. Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ άφησε να εννοηθεί πως θα τερμάτιζε το μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κάτι απαγορευμένο θεωρητικά, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του πυραύλου Hwasong-17. Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.

Καταδικάζει την εκτόξευση ICBM ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Μουν Τζε-ιν, καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα νωρίτερα σήμερα και το γεγονός ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης παραβίασε το μορατόριο που είχε κηρύξει ως προς τις εκτοξεύσεις ICBM και τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Μακότο Ονίκι σημείωσε πως ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να είναι νέο μοντέλο ICBM, δεδομένου ότι έφθασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος έπεσε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον ιάπωνα υφυπουργό Άμυνας.

«Οι αναλύσεις μας υποδεικνύουν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος πέταξε για 71 λεπτά και έπεσε περί τις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας) εντός της (ιαπωνικής) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στη θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Οσίμα», στη νήσο Χοκάιντο.

«Δεδομένου ότι ο βαλλιστικός πύραυλος αυτή τη φορά πέταξε σε ύψος μεγαλύτερο των 6.000 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ πιο ψηλά από τον (διηπειρωτικό πύραυλο) Hwasong-15, που είχε εκτοξευθεί τον Νοέμβριο του 2017, θεωρούμε πως ο σημερινός είναι νέο μοντέλο», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να κάνει λόγο για ζημιές σε πλοία ή αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντας πάντως την εκτόξευση «σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

«Την ώρα που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις εκτοξεύσεις της, επιδεινώνει μονομερώς τις προκλήσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας, κάτι απόλυτα ασυγχώρητο», είπε ο κ. Ονίκι.

Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 1.080 χιλιομέτρων και ότι έφθασε σε ύψος 6.200 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που κήρυξε στις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει.

Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ είχε υπαινιχθεί πως ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στο μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς – και τα δύο είδη αυτά όπλων θεωρητικά είναι απαγορευμένο να αναπτύσσονται και να δοκιμάζονται από τη Βόρεια Κορέα, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του νέου Hwasong-17.

Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.

Ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα έπεσε εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα έπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας. Κατά τις ιαπωνικές αρχές, έπεσε κάπου 170 χιλιομέτρων δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι (βόρεια) στις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας).

Back to top button