ΕλλάδαΚαστοριά

«Κούρεμα» χρεών με αλγόριθμο: Πώς γίνεται – Το παράδειγμα στην Καστοριά

Αν και με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός του πτωχευτικού νόμου αρχίζει να λειτουργεί και να παράγει τις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών με επιμήκυνση του χρόνου εξυπηρέτησης και, σε αρκετές περιπτώσεις, με κούρεμα της οφειλής, που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 80%

Ενώ είναι δεκάδες χιλιάδες οι οφειλέτες τραπεζών και Δημοσίου που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και έχουν λάβει προτάσεις ρύθμισης των οφειλών τους είναι μόλις 137, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε το υπ. Οικονομικών.

Η Κομισιόν σημείωνε στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου υπήρχαν 43.795 αιτήσεις σε στάδιο αρχικής υποβολής. Ομως, μόνο 393 είχαν υποβληθεί οριστικά (ποσοστό 0,9% του συνόλου), ενώ για άλλες 28.141 αιτήσεις η διαδικασία βρισκόταν στο στάδιο της συλλογής στοιχείων από τους πιστωτές.

Περιουσία, εισόδημα, ποσό δόσης

Η νέα διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει μια ιδιαιτερότητα που αποτελεί γρίφο για τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες: η πρόταση ρύθμισης διαμορφώνεται από έναν… υπολογιστή! Με βάση ειδικό αλγόριθμο γίνεται επεξεργασία των επιμέρους χρεών και των οικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών, ώστε να δίνεται μια πρόταση ρύθμισης που θα μπορεί να αποδειχθεί βιώσιμη σε βάθος χρόνου.

Ο τρόπος υπολογισμού της ρύθμισης με βάση τον αλγόριθμο δεν είναι απολύτως σαφής στον οφειλέτη όταν υποβάλλει την αίτησή του. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού παράγονται από αυτοματοποιημένο αλγόριθμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας και το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη και των συνοφειλετών-εγγυητών. Έτσι, οι προτάσεις ρύθμισης που παράγει είναι κοινωνικά δίκαιες, μακροπρόθεσμες και βιώσιμες για τους οφειλέτες και τις οικογένειές τους».

Από τα πρώτα παραδείγματα ρυθμίσεων, όμως, φαίνεται ότι το βασικό κριτήριο που ενσωματώνεται στον αλγόριθμο είναι να διαμορφώνεται έτσι το χρέος και το πλάνο εξυπηρέτησής του, ώστε, σε γενικές γραμμές, η δόση που θα καταβάλλει ο οφειλέτης να μην ξεπερνά το 20% με 25% του εισοδήματός του.

Με βάση αυτό το κριτήριο, το χρέος προσαρμόζεται κατάλληλα με επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης ή και με κούρεμα, όταν είναι εντελώς δυσανάλογο με τα εισοδήματα. Σε περιπτώσεις οφειλετών με επαρκή εισοδήματα, ο αλγόριθμος δίνει… εντολή πλήρους εξυπηρέτησης του χρέους, χωρίς να γίνεται μεγάλη επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας για να μειωθούν πολύ οι δόσεις.

Κούρεμα και αριθμός δόσεων

Τριμελής οικογένεια από την Καστοριά με συνολικές οφειλές άνω των 136.000 ευρώ προς 2 χρηματοδοτικούς φορείς (καταναλωτικά δάνεια) και ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 118.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ, υπέβαλε αίτηση ρύθμισης και παρήχθη από τον αυτοματοποιημένο αλγόριθμο πρόταση ρύθμισης οφειλών ως εξής: α) για τις οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς: διαγραφή άνω των 100.000 ευρώ (δηλαδή, «κούρεμα» των οφειλών κατά 80%) και αποπληρωμή σε 20 έτη (240 δόσεις), με μηνιαία δόση 233 ευρώ και β) για τις οφειλές προς την ΑΑΔΕ: διαγραφή άνω των 73.000 ευρώ (δηλαδή, «κούρεμα» των οφειλών κατά 38%) και αποπληρωμή σε 20 έτη (240 δόσεις), με μηνιαία δόση 221 ευρώ.

Συνέχεια με πολλά παραδείγματα κουρέματος χρεών στο sofokleousin.gr

 

 

 

Back to top button