ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Οι ιδιάζουσες εικαστικές ”Μνήμες” της Δωροθέας Χαρίτωνος (εικόνες)

https://polispost.com/wp-content/uploads/2022/03/%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%A9%CE%9D%CE%9F%CE%A3-4-1.jpg

Από τις 3 μέχρι τις 8 Απριλίου 2022 διαρκεί η νέα έκθεση  ζωγραφικής με τίτλο ” Μνήμες”  της Δωροθέας Χαρίτωνος  στην αίθουσα τέχνης Seich verte art  στην οδό Βαλαλά 37 β στην Καστοριά. Πρόκειται για την παρουσίαση 14 έργων μεγάλων διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκαν σε 3 χρόνια και ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές Καστοριανών.
Του Λεόντιου Πετμεζά
Στην ανάγλυφη τεχνική  της καλλιτέχνιδας κυριαρχούν παρατηρήσεις με αρχαιοπρεπές εικαστικό κύρος και αρχιτεκτονικές χαρτογραφήσεις με υφή λεπτομερειακών προσαρμογών .Οι συλλήψεις  της είναι χτισμένες σε τρείς στρώσεις .Εισάγουν στην υπόσταση των αποκαλύψεων οριακό βάρος σχεδίασης με δωρική λιτότητα, καθαρά χρώματα και όγκο δυναμικών αποκλίσεων με αδρές πινελιές . Έντεχνα οι αινιγματικές αναφορές  τους με προσθήκες υλικών τονίζουν  την υπόσταση μιας διαχρονικής και μνημειακής απόδοσης με διατυπωμένα συμπληρωματικά μοτίβα που γίνονται κοινωνοί ενός ιερατείου σκέψεων.
Η συγκεκριμένη τελετουργία  που συγκροτούν καταλήγει έντεχνα σε αφαιρέσεις και προσθέσεις που διαχωρίζουν την ουσιαστική εσωτερική κατάσταση από τις επιδιώξεις της αυτόνομης συνοχής . Συσχετίζει την ανεξάρτητη τρέχουσα συνδιαλλαγή με τα κατάλληλα αισθητικά σημειωματάρια που φωτίζουν την κάθε θεματική εικόνα και αιτιολογούν τις  συμμαχίες. Ανάμεσα στο ζωντανό χρώμα που επισυνάπτετε αποκαλύπτουμε αφενός την πληροφόρηση και την ενημέρωση για μια άλλη εποχή και αφ εταίρου την διαδικασία του πηγαίου ταλέντου που κινείτε χωρίς μονοτονία και δέσμευση . Με την καθαρή χρήση των βοηθημάτων διαμορφώνονται φόρμες διύλισης και επίπεδα σχημάτων με κεντρικές μορφές νομοτελειακής αναπαράστασης που παραδίδεται στην κρίση του κοινού .Η ηρεμία διαδέχεται την υπόνοια της φθοράς του χρόνου ,η διαφοροποίηση της αλληλουχίας συνυπάρχει με την ένταση της υλικής παντοδυναμίας και η παθιασμένη διαλλακτικότητα γίνεται αναγκαίο χαρακτηριστικό στοιχείο της εμβάθυνσης . Ενδυναμώνει την σύμβαση της επιμονής και την βαρύτητα της ισορροπίας με περιεκτικότητα απέναντι σε μια μυθική διέλευση.
Η εμπνευσμένη αναζήτηση της δημιουργού με αυτούς τους όρους σηματοδοτεί την μετάθεση των ορίων . Σταθερά, σίγουρα και ξεκάθαρα μετατρέπει το γήινο και το οικείο δεδομένο .Διαθέτει μια ζώνη ευστάθειας με ευφρόσυνους συνειρμικούς κραδασμούς . Τροφοδοτεί ατέρμονα και πληθωρικά τα εικονολογικά, εννοιολογικά και συμβολικά οράματα με το άμεσο κληροδότημα της γνώσης από ένα ευκρινή κόσμο με απόλυτο ιδίωμα . Ο διαυγής εικαστικός λόγος συνεπαίρνει καθώς δένει ουσιαστικά με το σήμερα . Εκθέτει μια συγκομιδή γραφής με προσεγμένη άποψη κοντά στο σύνηθες τοπίο του πάθους .Το μεγαλείο στις συνθέσεις διαδέχεται με συνάρτηση διαστάσεις και παραλλαγές που εκθειάζουν την παραστατικότητα της πραγματικότητας. Παραθέτει προς επίρρωση μια μυθοπλαστική διείσδυση που αναδύει την ζώσα ομορφιά. Συνιστά στον θεατή την αποκρυπτογράφηση της πορείας της με ζωντάνια και επιγραφική εργασία. Διαθέτοντας βαθιά συναίσθηση εκθέτει την αλήθεια της οξυδέρκειας και την ζέστη της υπέρβασης που επιβάλλει σηματοδοτήσεις  της βιωματικής σημειολογίας και αισθητικές νοήσεις με κινητήριες δυνάμεις πρόκλησης . Αγγίζει τις  παρυφές και αναδεικνύουν το περιεχόμενο του ανθρώπινου ψυχισμού. Ο ανθρωποκεντρισμός  στα εκθέματα ενσαρκώνεται με ευμένεια ,ενδόμυχη αποστολή και αισθαντικότητα.
Με σαφήνεια το ύφος του  εκφράζει ιδιωματικά περάσματα και εκτεταμένες επιμηκύνσεις με ρυθμό αρμονίας και μετρική επάρκεια που συγκλείνουν  σε σημαίνοντα μέρη εκφερόμενα από την φλόγα του μεταίχμιου της ανασυγκρότησης.
https://polispost.com/wp-content/uploads/2022/03/%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%A9%CE%9D%CE%9F%CE%A3-5.jpg

Back to top button