Μπορεί οι ειρηνευτικές συνομιλίες να σημείωσαν μια πρώτη σημαντική πρόοδο και η ρωσική πλευρά να ανακοίνωσε την μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, ωστόσο οι σειρήνες ήχησαν για ακόμα μια μέρα. Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, οι οποίοι σταμάτησαν στις 6:59 το πρωί που ακούστηκε από τα μεγάφωνα της πρωτεύουσας ο εθνικός ύμνος. Την Τρίτη (29/3) στην πόλη Μικολάιφ χτυπήθηκε κυβερνητικό κτήριο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Τον βομβαρδισμό γραφείου της Συμβουλευτικής αποστολής της Ε.Ε. στη Μαριούπολη κατήγγειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ. Σήμερα Πέμπτη που συμπληρώνεται η 35η ημέρα από την έναρξη του πολέμου σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στο Λουγκάνσκ.
Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα τόνισε ότι βλέπει θετικά σημάδια από τις συνομιλίες, αλλά η Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει τις αμυντικές της προσπάθειες καθώς δεν έχει λόγο να εμπιστεύεται κάποιους αντιπροσώπους μιας δύναμης που συνεχίζει να πολεμά για την καταστροφή της. Επιφυλακτική είναι και η αμερικανική πλευρά.
Κατά τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη (29/3), διαφάνηκε η πρώτη σημαντική πρόοδος στο μέτωπο της διπλωματίας. Η πρόταση πέντε σημείων της Ουκρανίας περιλαμβάνει, εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, καθεστώς ουδετερότητας, πολιτική διαπραγμάτευση για το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς και επικύρωση της συμφωνίας μέσω δημοψηφίσματος.
Η ρωσική πλευρά, δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του Κιέβου και πως υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να συμφωνήσει σε άρση των ενστάσεών της για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Για τη συνάντηση των προέδρων, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μόνο αν προκύψει επικυρωμένη συμφωνία από τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών.
Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε ως «απειλητική» την κατάσταση που διαμορφώνει το «πολύ ιμπεριαλιστικό όραμα» της Ρωσίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση» και ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».
Eικόνες απόλυτης καταστροφής στη Μαριούπολη
Στην άρνηση της Ρωσίας να κηρύξει εκεχειρία, στην Μαριούπολη, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία στην πόλη. Εικόνες απόλυτης καταστροφής μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με την αγωνία για την τύχη των αμάχων που βρίσκονται για μέρες χωρίς τρόφιμα, νερό και φαρμακευτική φροντίδα να μεγαλώνει.