Κόσμος

Επικίνδυνη τροπή με την καταγγελία της Μόσχας για ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος

Επικίνδυνη τροπή λαμβάνει ο πόλεμος, με τη Ρωσία να καταγγέλλει την Ουκρανία για επίθεση σε ρωσικό έδαφος. Κι ενώ το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση της αποθήκης καυσίμων στο Μπελγκορόντ, το Κρεμλίνο επιμένει και φτάνει στο σημείο να εγείρει ζήτημα για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αυξάνοντας τον φόβο στη Δύση ότι ίσως αναζητεί πρόφαση για να δικαιολογήσει κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Τη στιγμή μάλιστα που η Μόσχα ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς.

Οι συνέπειες του πολέμου διαχέονται και στο ρωσικό έδαφος. Δεξαμενή καυσίμων της Ροσνέφτ τυλίχθηκε στις φλόγες στην πόλη Μπέλγκοροντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το ισοπεδωμένο αλλά υπό ουκρανικό ακόμη έλεγχο Χάρκοβο.

Καθώς ανεπιβεβαίωτα ερασιτεχνικά βίντεο φέρεται να δείχνουν ελικόπτερο να βάλει κατά της δεξαμενής, οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι για πρώτη φορά χτύπησαν το έδαφός τους.

Κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης αρνήθηκε τις ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά της δεξαμενής πετρελαίου. Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ολεξέι Ντανίλοφ τόνισε ότι «για κάποιον λόγο λένε ότι εμείς το κάναμε, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 ευθύνονταν για την επίθεση σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπέλγκοροντ, συμπληρώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν προμήθευαν με καύσιμα τον ρωσικό στρατό.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα εξαπέλυσαν την επίθεση αφότου πέρασαν τα σύνορα πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος.

Εγείρονται ερωτήματα αν η επίθεση ήταν ένα πρόσχημα της Ρωσίας ή ακόμη και αν οφείλεται σε αμέλεια των Ρώσων στρατιωτών, που ήδη έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν πλήξει κατά λάθος τις δικές τους δυνάμεις. Το Κρεμλίνο πάντως απειλεί το Κίεβο ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις.

«Είτε η Μόσχα αναζητεί είτε όχι μια προβοκάτσια, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται για ευρείας κλίμακας επιθέσεις στα ανατολικά και νότια. Από το Χάρκοβο μέχρι τη Μαριούπολη θα ακολουθήσουν ακόμη σκληρότερες μάχες τις επόμενες μέρες» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νέο βίντεο από την πολιορκημένη Μαριούπολη δείχνει πώς είναι να ζει κανείς εν μέσω ανηλεών βομβαρδισμών. Από αυτόν τον τρόμο χρειάζεται επειγόντως να φύγουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Όμως τα πούλμαν και η ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονται προς την πόλη συναντούν συνεχώς εμπόδια και ο Ερυθρός Σταυρός που συντονίζει την επιχείρηση αμφιβάλλει αν και πότε θα φτάσουν.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγορεί τους Ρώσους ότι έκλεψαν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Χωρίς να έχουν τίποτα άλλο για τις οικογένειές τους, όσοι έχουν δικά τους οχήματα συνεχώς επιχειρούν να φύγουν αλλά πολλές φορές δέχονται πυρά.

Οι αυτονομιστές, οι Ρώσοι και οι Τσετσένοι σφυροκοπούν τη Μαριούπολη δείχνοντας τι θα ακολουθήσει στο υπόλοιπο Ντονμπάς αλλά και οι ουκρανικές δυνάμεις αποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να αντιστέκονται παρά τις απώλειες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι αν οι μάχες επικεντρωθούν σε αυτήν την περιοχή, o πόλεμος θα παραταθεί χρονικά, καθώς οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά τα εδάφη στα οποία μάχονται από το 2014.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters

Back to top button