Καστοριά

Στο Νο 3 του “Balkan World Musik Chart” ο Φώτης Τράσιας!

Το Balkan World Musik Chart εξέδωσε τη λίστα των επικρατέστερων μουσικών εκδόσεων των Βαλκανίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Τα μέλη του Balkan Chart έκαναν αυτήν την επιλογή από τα συνολικά 45 άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.

Κάθε μουσική έκδοση δεν είναι μόνο μια ακόμα συμβολή στην παραγωγή της χώρας.
Είναι μία συνειδητή απόδειξη ότι όταν αυτός ο κόσμος δεν είναι καλός, η επαφή μας με τη μουσική
και τη δημιουργία μπορεί να μας κάνει λίγο καλύτερους. Πιστεύουμε – επειδή το νιώθουμε – ότι η μουσική γεννά θετικά συναισθήματα,
καταπραΰνει τον πόνο και οδηγεί στο Φως, ειδικά τις εποχές που ο σκοταδισμός γίνεται γνώρισμα της κοινωνικής πραγματικότητας.

Όλη η ομάδα του adeti.gr συγχαίρει τους ανθρώπους που δε σταματούν να μας δείχνουν τον δρόμο.

Ειδικότερα, και με την αφορμή της ευχάριστης είδησης, συγχαίρουμε τα μέλη μας, Νίκο Φιλιππίδη που  ως οργανοπαίκτης κλαρίνου στο μουσικό δίσκο “LAMENTA” κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη δεκάδα και τους Φώτη Τράσια και Παράσχο  Δημήτρη την τρίτη θέση με το δίσκο “Από τη Νιζόπολη ως την Κατερίνη – Τραγούδια των Βλάχων Φρασαριωτών της Κεντροδυτικής Μακεδονίας”.

Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές για τις σημαντικές θέσεις που κατέκτησαν με τη συμβολή τους.

Στο Αντέτι, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να χαιρόμαστε, καθώς  είχαμε την τιμή να προωθήσουμε στο φιλόμουσο κοινό τον δίσκο “Από τη Νιζόπολη ως την Κατερίνη – Τραγούδια των Βλάχων Φρασαριωτών της Κεντροδυτικής Μακεδονίας” .

Το cd “Από τη Νιζόπολη ως την Κατερίνη – Τραγούδια των Βλάχων Φρασαριωτών της Κεντροδυτικής Μακεδονίας “, περιέχει τραγούδια των Φρασαριωτών Βλάχων-Αρβανιτοβλάχων της κεντροδυτικής Μακεδονίας

Μετά την καταστροφή των βλάχικων εστιών των περιοχών Πρεμετής και Κολόνιας της Βορείου Ηπείρου (Φράσαρη, Κοστρέτσι, Ζαβαλιάνη, Κουρτέσι, Ζιάρκανη, Πόδα κ.ά.) στα τέλη του 18ου αιώνα, μια μεγάλη ομάδα Βλάχων μετακινήθηκε βορειότερα και διασπάστηκε σε δύο υποομάδες. Η μια εγκαταστάθηκε στην περιοχή Κορυτσάς και δημιούργησε την Άνω Πλεάσα ( Πλιάσα ντι νσούς), την Ντισνίτσα και το Στροπάν (Καλύβια Πίτου) και στη συνέχεια βορειότερα την Νιζόπολη, ενώ η δεύτερη μετακινήθηκε στην περιοχή του Μοριχόβου (Φλώρινα/Έδεσσα), όπου δημιουργήθηκαν δύο μεγάλοι καλυβικοί οικισμοί, τα Καλύβια της Παπαδιάς (Παπαδία) και τα Καλύβια της Τσιακούρας. Στα 1850, ο υπερπληθυσμός ώθησε τους κατοίκους των μεγάλων αυτών οικιστικών κέντρων στη μετεγκατάσταση σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, στους σημερινούς νόμους Ημαθίας και Πέλλας: Άνω Σέλι (Σέλια ντι νσούς), Άνω Γραμματικό (Γκραματίκοβα), Πάτημα (Πατιτσίνα), Κεδρώνας (Κάντροβα), Μεταμόρφωση (Ντριζίλοβα) και Ελαφίνα (Σπουρλίτα). Από τα μέσα, τουλάχιστον, του 19ου αιώνα αναζήτησαν χειμαδιά γύρω από την Έδεσσα και τη Νάουσα, γύρω από τις χαμηλές πλαγιές των Πιερίων και μέχρι την πόλη της Κατερίνης. Τα χειμαδιά τους στο σημερινό νομό Ημαθίας βρίσκονταν στα Πολλά Νερά (Φετίτσα), το Στενήμαχο (Χωροπάνι), τα Παλατίτσια, το Νεόκαστρο, τα Καλύβια Σφίντσας και τα Καλύβια Τρίχλεβου, ενώ στον νομό Πιερίας στη Χράνη, το Κίτρος, το Σφενδάμι (Πάλιανη), την Παλαιοστάνη (Παλιονέστανη), το Λιβάδι (Βούλτσιστα), τα Καταλώνια, την Καστανιά και αλλού.

Συμμετέχουν: 

Τραγούδι – Φώτης Τράσιας

Κλαρίνο, Τραγούδι – Παράσχος Δημήτρης

Βιολί, τραγούδι – Τσιοτίκας Θωμάς

Τρομπέτα – Σιταράς Θοδωρής

Ακορντεόν – Πιπιλιάρης Πέτρος

Κρουστά – Παπαδόπουλος Αντώνης

Eπιμέλεια εξωφύλλου δίσκου: Σιώκης Νικόλαος

Το CD κυκλοφορεί από την εταιρία ΖΙΩΓΑΣ ΟΕ (ziogasoe.gr)Κωδικός CD : Z-357

Ηχογράφηση – Επεξεργασία Ήχου: Κώστας Παπαρουσόπουλος  – Studio R www.studior.gr

Προμηθευτείτε το CD αφήνοντας το μήνυμά σας ΕΔΩ

Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση αγοράς, το adeti.gr δε διεκδικεί και ούτε προτίθεται να διεκδικήσει προμήθεια. Τα δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς ή στην εταιρία παραγωγής, ως αυτό έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το πρώτο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης & Πολιτισμού, παρουσιάζει τη μουσική συλλογή ως μία πολιτιστική αναφορά και σας παρέχει τη δυνατότητα παραγγελίας προς δική σας διευκόλυνση. 

Βίντεο παρουσίασης:

Μίξη ήχου βίντεο: Νίκος Οικονομίδης
Αφήγηση: Παράσχος Δημήτρης
Παραγωγή: © Αντέτι – Το Πρώτο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης & Πολιτισμού, Adeti.gr | www.adeti.gr

adeti.gr

 

 

 

Back to top button