Καστοριά

Ειδήσεις που αξίζουν της προσοχής μας (του Νίκου Παναγιώτου)

Μέσα σε ένα περιβάλλον υπερπληροφόρησης που πολλές φορές αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε την είδηση από την ανακοίνωση, η στήλη γνώμης επιλέγει να πάρει θέση. Να υιοθετήσει έναν άλλο τρόπο προσέγγισης ανάλυσης των ειδήσεων, επιλέγοντας κάθε φορά την ανάδειξη κάποιων ειδήσεων που αξίζουν την προσοχή μας, στις οποίες θα πρέπει να σταθούμε:

Οι φωτογραφίες ως μέσο παράκαμψης της λογοκρισίας

 

Μοιάζει με μια ακόμη φωτογραφία του Προέδρου ωστόσο στα μεταδεδομένα του αρχείου PNG ή JPEG υπάρχουν οδηγίες στη ρωσική γλώσσα για το πώς πολίτες της Ρωσίας μπορούν να αποφύγουν τη λογοκρισία και να παρακολουθήσουν ενημερωθούν και από άλλες πηγές σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με έναν πρόσφατο νόμο στη Ρωσία όποιος μοιράζεται άλλες πληροφορίες για την «στρατιωτική επιχείρηση» απειλείτε με 15 χρόνια φυλάκιση. Η δράση αυτή είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται .PNG Protests, που στόχο έχει να ενισχύσει τη δυνατότητα των Ρώσων πολιτών να έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί με στόχο να περιορίσει την εξουσία των τεχνολογικών κολοσσών

Είναι η δεύτερη φορά που η ΕΕ πρωτοστατεί στην προσπάθεια να περιορίσει/ελέγξει τους τεχνολογικούς κολοσσούς και ειδικά το πως αξιοποιούν, διαμοιράζουν και κερδίζουν από τη διάθεση των προσωπικών μας δεδομένων. Η Οδηγία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DigitalMarkets Act) στόχο έχει να περιορίσει τις μεγάλες ειδικά τεχνολογικές πλατφόρμες (Alibaba, Alphabet, Meta, κλπ) από το να χρησιμοποιούν τις αλληλένδετες υπηρεσίες και τους πόρους τους για να προσελκύσουν χρήστες και να αποκλείσουν αναδυόμενες εταιρείες. Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ θα αναμορφώσει τη διαδικτυακή διαφήμιση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και άλλα καθημερινά ψηφιακά εργαλεία, ειδικά στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν. Ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις:
– Η Apple θα πρέπει να επιτρέψει για πρώτη φορά εναλλακτικά AppStore και να επιτρέψεις σε εταιρείες όπως το Spotify, Epic Games κλπ να χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα χρέωσης εντός των εφαρμογών τους.
-Θα απαγορευτεί στην Amazon η χρήση δεδομένων που συλλέγονται από εξωτερικούς πωλητές στις υπηρεσίες της, ώστε να μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα.
-Το WhatsApp, το οποίο ανήκει στη Meta, θα πρέπει να προσφέρει έναν τρόπο στους χρήστες ανταγωνιστικών υπηρεσιών πχ Signal ή Telegram τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μηνύματα με κάποιον που χρησιμοποιεί το WhatsApp.
Θα περιοριστούν οι δυνατότητες των μεγαλύτερων πωλητών διαδικτυακών διαφημίσεων, όπως η Meta και η Google, να προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις χωρίς τη συναίνεση των πολιτών.

Από την εφημερίδα η Πολιτική. Κατεβάστε όλη την εφημερίδα: https://myportal.gr/…/03-%

 

 

 

Back to top button