Πυκνώνει το μυστήριο: Επανεμφανίστηκε το σημειωματάριο του Δαρβίνου με το Δέντρο της Ζωής

Δύο πολύτιμα σημειωματάρια του Καρόλου Δαρβίνου, από τα οποία το ένα περιλαμβάνει το σκίτσο του «Δέντρου της Ζωής» που έγινε το σύμβολο της θεωρίας της εξέλιξης του άγγλου φυσιοδίφητα, επιστράφηκαν μυστηριωδώς στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δύο δεκαετίες μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή τους.

Τα δύο σημειωματάρια βρέθηκαν μάλιστα μέσα σε ροζ σακούλα δώρου με ευχετήρια κάρτα.

Οι σημειώσεις του Δαρβίνου «παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που είχε διαπιστωθεί η εξαφάνισή τους» ανέφερε η βιβλιοθήκη.

Τα σημειωματάρια παραδόθηκαν ανώνυμα στις 9 Μαρτίου του 2022 σε μια ροζ σακούλα με έναν φάκελο στον οποίο αναγραφόταν «Καλό Πάσχα» στους βιβλιοθηκάριους.

«Η ανακούφισή μου για την επιστροφή των σημειωματαρίων σε καλή κατάσταση είναι βαθιά» δήλωσε η Τζέσικα Γκάρντνερ, η διευθύντρια των υπηρεσιών βιβλιοθήκης.

«Όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, είχε ραγίσει η καρδιά μου όταν έμαθα για την απώλειά τους και η χαρά για την επιστροφή τους είναι τεράστια» πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο του 2020 η Γκάρντνερ είχε απευθύνει έκκληση για την εύρεση των σημειωματαρίων, λέγοντας ότι έχουν «μάλλον κλαπεί». Η αξία τους αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια στερλίνες. Η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τα σημειωματάρια είχαν προστεθεί στη βάση δεδομένων της Interpol για τα κλεμμένα έργα τέχνης.

Τα δύο σημειωματάρια είχαν βγει από την αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα πιο πολύτιμα έργα της βιβλιοθήκης για να φωτογραφηθούν τον Σεπτέμβριο του 2000. Σε έλεγχο ρουτίνας τον Ιανουάριο του 2001, είχε διαπιστωθεί ότι το μικρό κουτί που τα περιείχε, μεγέθους βιβλίου τσέπης, δεν βρισκόταν πια στη θέση του.

Για αρκετά χρόνια, οι βιβλιοθηκονόμοι πίστευαν ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στη βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα κι άλλα αντικείμενα, και μόνον το 2020 συμπέραναν ότι μάλλον είχαν κλαπεί και όχι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο.

Τα έργα του Δαρβίνου (1809-1882), πατέρα της θεωρίας της εξέλιξης, επέτρεψαν να κατανοήσουμε ότι το ανθρώπινο ον δεν βρίσκεται ούτε στο κέντρο ούτε στην κορυφή των έμβιων όντων.

Τα δύο σημειωματάρια που ξαναβρέθηκαν θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης στο Κέμπριτζ αφιερωμένης στον επιστήμονα.

ΑΠΕ