ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Νέα Υόρκη: Η «φασολάδα» της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς (φωτογραφίες – βίντεο)

Τις παλιές προ κορωνοϊού εποχές θύμισε στους Καστοριανούς της Νέας Υόρκης η «Φασολάδα» που παρέθεσε την Κυριακή της Σταυροπροκυνήσεως στο Πνευματικό Κέντρο των Καστοριέων του Γουάιτστόουν η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς.

Του Δημήτρη Τσάκα

Πρόκειται για τη πρώτη μετά από δύο χρόνια δια ζώσης εκδήλωση της Αδελφότητας και συνάμα μια από τις αξιόλογες καθιερωμένες ερανικές εκδηλώσεις. Τα στελέχη και τα μέλη της Αδελφότητας προετοίμασαν στα σπίτια τους την παραδοσιακή φασολάδα, γίγαντες και άλλα νηστίσιμα εδέσματα και κάθε δολάριο που εισπράχτηκε από τις πωλήσεις των εισιτηρίων και των λαχείων διατέθηκε για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού τμήματος της Αδελφότητας.

Την προσευχή ανέπεμψε ο Δημήτριος Τασόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε σε όλους το ουσιαστικό μήνυμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως και μεταξύ άλλων τόνισε ότι από σήμερα και στο εξής αναφωνούμε «Καλή Σαρακοστή και Καλή Ανάσταση.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο επανεκλεγέντας πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Δήμος Σιώκης, ο οποίος συνεχάρη την πρόεδρο και τα στελέχη της Αδελφότητας και εστίασε την προσοχή του στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου και τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από 112 χρόνια εξέλεξαν γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην φιλανθρωπική δράση και στον έρανο που έχουν ξεκινήσει στις αρχές του έτους για την εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται για την αγορά ασθενοφόρου για τον Ερυθρό Σταυρό Καστοριάς.

Η πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιστροφή στην κανονικότητα και εστίασε την προσοχή της στην φιλανθρωπική δράση της διετούς περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊου.

Η πρόεδρος; της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς, Τούλα Καλαπούτη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” Δήμος Σιώκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ευεργετήθηκε με το ποσό των πέντε χιλιάδων δολαρίων από το Ταμείο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και το ποσό των δέκα χιλιάδων δολαρίων από το Ταμείο του Συλλόγου Καστοριέων Ομόνοια, συν πέντε περίπου άλλες χιλιάδες δολάρια που προσέφεραν εξ ιδίων τα μέλη.

Το Νοσοκομείο Elmhurst Hospital, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού ευεργετήθηκε με το ποσό των δύο χιλιάδων, το νοσοκομείο Mount  Sinai Queens με το ποσό των χιλίων πεντακοσίων δολαρίων και το νοσοκομείο  New York Langone  στο Μανχάταν με το ποσό των δύο χιλιάδων δολαρίων.

Τα χρήματα διατέθηκαν για την αγορά γευμάτων για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η Αδελφότητα συνεργάστηκε με τον οργανισμό «Sights on Health», ο οποίος είναι παγκοσμίου εμβέλειας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ο οποίος συνεργάζεται με τα τοπικά εστιατόρια για την προετοιμασία και διανομή γευμάτων.

Ο Δημήτρης Τασόπουλος, ενώ αναπέμπει την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς ιδρύθηκε προ 102 ετών και είναι ένα από τα πρώτα και συνάμα δραστήρια γυναικεία τμήματα που ιδρύθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Το διοικητικό συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς αποτελείται από τις Τούλα Καλαπούτη, πρόεδρο, Μαλαματή Στούμπος, αντιπρόεδρο, Βίβιαν Αρζουμανίδου, γενική γραμματέα, Λούλα Κουκούλη, ταμία, Νίκη Βέκιος, βοηθό γενικού γραμματέα, Μαίρη Γερασόπουλου, βοηθό ταμίας επί των δωρεών, Ειρήνη Μουσιάδου, γραμματέα επί της αλληλογραφίας, Λίτσα Κοτσίδη, επί των συνδρομών και Ανθούλα Καϊτέρη, γραμματέας Κοινωνικών υποχρεώσεων.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι Τούλα Ντότη, Τίνα Κοφάλη, Μαίρη Παπάζογλου, Λούλα Κατσαμάκη, Μαρία Παπουγένη, Μαίρη Κοκκινίδου, Άννα Τσούκη, Άντζι Κωνσταντίν, Ντίνα Ντάλλας, Αθηνά Γεωργιάδη, Μαριγώ Μπίτη και Μπέσυ Ντεσίκο.

Επίτιμη πρόεδρος είναι η κ. Άρτεμις Τόσκου και πρώην πρόεδρος Ντάρι Κάρρα.

Τα νηστίσιμα εδέσματα των κυρίων της Καστοριάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η πρόεδρος; της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς, Τούλα Καλαπούτη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” Δήμος Σιώκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.anamniseis.net

Back to top button