Κόσμος

Σολτς: Τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία πρέπει να εξιχνιαστούν, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε χθες Πέμπτη το βράδυ για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τα γεγονότα πρέπει να εξιχνιαστούν και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ίδια του τη χώρα» και ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες από τη εμπόλεμη περιοχή θα απολαμβάνουν από την 1η Ιουνίου όλα τα προνόμια και τα επιδόματα της βασικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Η ομοσπονδία θα διαθέσει ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατίδια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία, δήλωσε ο κ. Σολτς μετά το τέλος της διάσκεψης με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για τον συντονισμό της διαχείρισης του προσφυγικού κύματος.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια μεγάλη κοινότητα αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πόσους πρόσφυγες εκτιμά το Βερολίνο ότι θα χρειαστεί τελικά να φιλοξενήσει η Γερμανία. «Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό (…) πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε και σημείωσε ότι το αργότερο τον Νοέμβριο η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ενόψει του 2023.

«Ίσως ο πόλεμος να μην διαρκέσει πολύ ακόμη και να επιστρέψουν (στην Ουκρανία) πολλοί άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία και Ευρώπη. Αλλά μπορεί η κατάσταση να αποδειχθεί πολύ διαφορετική. Κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει ρεαλιστική εκτίμηση αυτή τη στιγμή», ανέφερε, τονίζοντας πάντως ότι στην Ευρώπη υπάρχει αλληλεγγύη για την υποδοχή των προσφύγων και πολλοί πλέον έχουν αντιληφθεί ότι «η μετανάστευση και οι πρόσφυγες δεν είναι πάντα πρόβλημα μόνο των άλλων». Πάνω από όλους, πρόσθεσε, «είναι οι χώρες στον ανατολικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται πολύ σοβαρά».

Αναφερόμενος μάλιστα στην εμπειρία του ως δημάρχου/κυβερνήτη του Αμβούργου με το προσφυγικό κύμα του 2015, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι τότε η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, τα κρατίδια τσακώνονταν μεταξύ τους, ενώ τώρα έχουν αποφευχθεί τέτοια φαινόμενα.

Μέχρι χθες επισήμως είχαν καταγραφεί στη Γερμανία περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφούν όσοι δεν αναφέρονται στις αρχές κατά την άφιξή τους.

ΑΠΕ

Back to top button