Ελλάδα

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού προβληματίζει τους καταναλωτές

Γονατίζουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια στην αγορά των τροφίμων. Οι  αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη, καθώς οι ντομάτες έφτασαν να πωλούνται πάνω από 2 ευρώ το κιλό, ενώ οι πιπεριές στα 3,49.

Ανατιμήσεις καταγράφονται επίσης στο κρέας και στο παστεριωμένο γάλα, καθώς το λίτρο πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο 1,78. Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού προβληματίζει τους καταναλωτές.
Καθώς η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, εξετάζει το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί, το γάλα και το κρέας.

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ζωωτροφών, απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων. Σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος, τονίζεται ότι το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα, είναι σοδειά του 2021 και φέρει τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα. Επομένως, κάθε αύξηση είναι κερδοσκοπική, όπως υποστηρίζουν.

Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι, ενώ η παραγωγή κρέατος και γάλακτος είναι ελλειμματική, η ελληνική κτηνοτροφία αναμετράται με φαινόμενα κερδοσκοπίας και τεχνητών ελλείψεων και καλούν σε αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΛΤΕΚΗ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ

Back to top button