Φλώρινα

Γρίπη των πτηνών: 200 αργυροπελεκάνοι εντοπίστηκαν νεκροί στις Πρέσπες – 1.600 συνολικά μέχρι σήμερα

Η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να σκοτώνει τους αργυρoπελεκάνους στις Πρέσπες, ενώ αυξάνονται οι αριθμοί των νεκρών πουλιών και στις υπόλοιπες αποικίες πελεκάνων της Ελλάδας.  Άλλοι 200 αργυροπελεκάνοι εντοπίστηκαν νεκροί σε διάστημα μιας εβδομάδας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών πουλιών στα 1.600, ενώ για την Ελλάδα οι απώλειες είναι περισσότερες από 2.000.

Για “κατάσταση άνευ προηγουμένου, ως προς την κλίμακα και τη διάρκειά της, με καταστροφικό αντίκτυπο στον πληθυσμό των αργυροπελεκάνων”, κάνει λόγο η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Μια νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 450 νεκρών πουλιών από τις αποικίες, σε δυσπρόσιτες λασπώδεις περιοχές στα ρηχά νερά της Μικρής Πρέσπας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τη συνδρομή πολυλειτουργικού αμφίβιου μηχανήματος, με το οποίο θα κοπούν καλάμια για διευκολυνθεί η πρόσβαση με βάρκες.

Στις υπόλοιπες αποικίες πελεκάνων στην Ελλάδα, οι καταγραφές ποικίλουν ανά περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, στη λίμνη Χειμαδίτιδα του Δήμου Αμυνταίου, καταγράφηκαν 83 νεκροί αργυροπελεκάνοι, αφού είχαν ήδη απομακρυνθεί 98 νεκροί στα τέλη Μαρτίου. Στις αποικίες στις λίμνες Κερκίνη και Κάρλα υπάρχουν σημάδια ύφεσης, αν και ήταν κι εκεί σημαντικές οι απώλειες. Οι δύο αποικίες του δυτικού υποπληθυσμού στην Ελλάδα (υγρότοποι Αμβρακικού και λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου) παραμένουν ανεπηρέαστες.

Εκτός Ελλάδας, στη μοναδική αποικία αργυροπελεκάνων του Μαυροβουνίου, στη λίμνη Skadar, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 15 νεκροί πελεκάνοι και επιβεβαιώθηκε το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών.  Στα τέλη Μαρτίου, ο ιός εμφανίστηκε στη μοναδική αποικία αργυροπελεκάνων στην Αλβανία, στο Divjake-Karavasta. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών αναφέρει πως  οι δύο αποικίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν εγκαταλείψεις φωλιάς μεγάλης κλίμακας, που προκαλείται από συνεχή ανθρώπινη διαταραχή και άλλους άγνωστους παράγοντες, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση του πληθυσμού του είδους για την φετινή χρονιά, σε συνδυασμό και με τις συνέπειες της γρίπης.

Η αύξηση της θερμοκρασίας βοηθά στην εξόντωση του ιού Η5Ν1, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις λίμνες Κάρλα και Κερκίνη, όπου παρουσιάστηκε νωρίτερα μείωση των κρουσμάτων, σε σχέση με τις ορεινές λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν μέχρι πρόσφατα χειμερινές.

Οι θερμότερες και ηλιόλουστες μέρες, αναμένεται να βελτιώσουν την κατάσταση, δίνοντας ελπίδα για το τέλος της πανδημίας. Στις Πρέσπες βρίσκονται σήμερα περίπου 300 ζωντανοί αργυροπελεκάνοι και μερικές εκατοντάδες μεγάλοι λευκοπελεκάνοι, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί.

Έχοντας επίγνωση του μεγάλου αριθμού επηρεαζόμενων αργυροπελεκάνων που αναφέρθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου από τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία, και λίγους μήνες νωρίτερα από το Ισραήλ, εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για την τύχη τους“, αναφέρει ανακοίνωση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

ertnews.gr

Back to top button