ΚαστοριάΚοζάνη

Η ταινία της ζωής μας (του π. Νικόλαου Γιαννουσά)


Όταν θα έρθει η ώρα της κρίσεως, θα βάλει ο Θεός να παίξει σε βίντεο η ζωή μας. Το βίντεο θα παρακολουθήσουν όλοι, δηλαδή ο Θεός, η Παναγία οι Άγιοι, οι Αγγελικές Δυνάμεις και οι άνθρωποι όλων των αιώνων. Στο βίντεο θα υπάρχουν όλες οι στιγμές της ζωής μας. Οι λίγες ενάρετες στιγμές, οι πολλές αμαρτωλές και ανούσιες στιγμές αλλά και οι κρυφές και μυστικές στιγμές των πιο σκοτεινών σκέψεων και πράξεών μας.
– Εάν ζήσαμε με τον Χριστό πάνω στη γη όπως το ζήτησε ο ίδιος (και όχι όπως μας διευκολύνει να πιστεύουμε εμείς), η ταινία της ζωής μας θα έχει το σωστό φωτισμό. Διότι ο Χριστός είναι φως.
-Εάν ζήσαμε μέσα στον λατρευτικό και λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας, η ταινία θα έχει ενδιαφέρουσα υπόθεση, με ρυθμό και πλοκή. Διότι ο λατρευτικός και ετήσιος λειτουργικός χρόνος της Εκκλησίας δίνει ρυθμό και νόημα στη ζωή.
– Εάν ζήσαμε με προσευχή και νηστεία, η ταινία θα έχει και ήχο. Διότι η προσευχή είναι η ομιλία της ψυχής και η νηστεία η ομιλία του σώματος.
-Εάν ζήσαμε με αρετές και ευλάβεια, η ταινία θα έχει ωραίες σκηνές. Διότι οι αρετές ομορφαίνουν την ψυχή και η ευλάβεια ελκύει την Χάρη του Θεού.
-Εάν ζήσαμε με αγάπη και θυσία για τους άλλους, όλο το παρευρισκόμενο Ιερό Δικαστήριο θα δακρύσει και θα συγκινηθεί.
– Εάν αγαπήσαμε και ζήσαμε μέσα στην Ιερά Παράδοση της Αγίας Εκκλησίας, η ταινία θα είναι κατανοητή, ευχάριστη και όχι σουρεαλιστική ή ενοχλητική.
-Τέλος, εάν αγαπήσαμε, τιμήσαμε και μιμηθήκαμε τους Αγίους, με πρώτη την Κυρία Θεοτόκο, την Μητέρα και Δέσποινά μας, τότε η ταινία θα έχει και χρώμα.
Όσο έχουμε ακόμα χρόνο, ας κάνουμε μοντάζ τις άσχημες στιγμές της ζωής που πέρασε (Ιερά Εξομολόγηση) και ας κάτσουμε σοβαρά να αναλογισθούμε εάν το προβαλλόμενο υλικό της ζωής που ονειρευόμαστε για το μέλλον, θα μας τιμήσει ή θα μας ντροπιάσει κατά την ημέρα της προβολής του ενώπιον όλων.
 

 

Back to top button