Αθλητικά

Η απόλυτη σύγκρουση

Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ συναντιόνται απόψε (18:30) στο «Etihad Stadium», σε μια  αναμέτρηση, που θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστούν τα δεδομένα του τίτλου στην αγγλική Premier League.

Η πρωτοπόρος Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα ξεκινά τον αγώνα με 73 βαθμούς, έναν μπροστά από τους «Κόκκινους» του Γιούργκεν Κλοπ , με μόλις επτά παιχνίδια να απομένουν μετά αυτή την αναμέτρηση.
Ενώ η Λίβερπουλ φτάνει στο Μάντσεστερ μετά από μια σειρά νικηφόρων 10 αγώνων στην κορυφαία κατηγορία, η Σίτι -η οποία θέλει τον τέταρτο τίτλο σε πέντε σεζόν- έχει χάσει πέντε βαθμούς στα τελευταία πέντε παιχνίδια της, μετά  από τη νίκη με 4-0 επί της Νόριτς, στις 12 Φεβρουαρίου.

 Κάτω από την κορυφή από την 1/10/21
Μία νίκη θα επέτρεπε στη Λίβερπουλ να  βρεθεί στην κορυφή του πίνακα, για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση του αγώνα το BBC.

Από τις τελευταίες οκτώ αναμετρήσεις Premier League μεταξύ των δύο κορυφαίων ομάδων που πραγματοποιήθηκαν στα τελευταία 10 παιχνίδια της σεζόν, η δεύτερη ομάδα έχει κερδίσει επτά φορές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων πέντε στη σειρά.
Η Λίβερπουλ, που έχει ήδη κατακτήσει το Carabao Cup, μπορεί ακόμα να φτάσει σε τέσσερις τίτλους, ενώ η Σίτι κυνηγάει επίσης την επιτυχία στο Champions League, το FA Cup καθώς και στο πρωτάθλημα.

Οι ειδικοί δεδομένων Nielsen Gracenote, ανέφεραν ότι η νίκη για τη Σίτι θα αυξήσει τις πιθανότητες να κερδίσει το πρωτάθλημα στο 86%, ενώ μια εκτός έδρας νίκη θα κάνει τη Λίβερπουλ φαβορί με 68% πιθανότητες να τερματίσει πρώτη.

 Η επιστροφή Γουόκερ και η…φόρα Φόντεν
Ο ακραίος μπακ της Σίτι, Κάιλ Γουόκερ, επιστρέφει, μετά την απουσία του λόγω τιμωρίας  από τον πρώτο προημιτελικό αγώνα  του Champions League, με την Ατλέτικο Μαδρίτης (1-0), ενώ ο Φιλ Φόντεν-ο οποίος σκόραρε όταν οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 2-2 στο Anfiled τον Οκτώβριο – θα μπορούσε να επιστρέψει στην αρχική ενδεκάδα αφού ήρθε από τον πάγκο για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει τους Μαδριλένους στο Champions League.
Ο Φόντεν έχει σκοράρει σε κάθε ένα από τα τρία τελευταία παιχνίδια του στην Premier League εναντίον της Λίβερπουλ και θα μπορούσε να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης που σκοράρει σε τέσσερις συνεχόμενες εμφανίσεις εναντίον των «Κόκκινων» στη διοργάνωση μετά τον Τζέιμι Βάρντι (πέντε μεταξύ 2016 και 2017).
Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν έχει αναφέρει νέους τραυματισμούς στη Λίβερπουλ.

 338 έναντι 337 βαθμών από τη σεζόν 2018-19
Από την αρχή της σεζόν 2018-19, συνδυάζοντας τις τέσσερις σεζόν, η Σίτι και η Λίβερπουλ χωρίζονται με έναν μόνο βαθμό, η απόσταση που τις κρατά μακριά στον πίνακα μετά από 30 αγώνες αυτή τη σεζόν.
Η Σίτι προηγείται με 338 βαθμούς σε 144 αγώνες, ενώ η Λίβερπουλ έχει 337.
Πάντως η εικόνα ήταν  πολύ διαφορετική πριν από τρεις μήνες.
Όταν με γκολ του Κέβιν ντε Μπρόινε η Σίτι κέρδισε  με 1-0 την Τσέλσι -τότε της πλησιέστερης αντιπάλου της- στις 15 Ιανουαρίου, ο τίτλος φαινόταν τελειωμένος.
Η Σίτι ήταν 13 βαθμούς μπροστά από την Τσέλσι, ενώ η Λίβερπουλ, που είχε δύο λιγότερα  παιχνίδια σε απόσταση  14 βαθμών.
Έκτοτε όμως οι «Κόκκινοι» είχαν μία ξέφρενη διαδρομή , ξεκινώντας από το Stamford Bridge (2-0), μια σειρά 10 νικών.
Αντίθετα, η Σίτι έχει χάσει εντός έδρας από την Τότεναμ και έχασε βαθμούς σε Σαουθάμπτον και Κρίσταλ Πάλας.

 Το ρεκόρ του Κλοπ και η…παράδοση της Σίτι
Αυτή η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο καλύτερων ομάδων στην Αγγλία έρχεται στο τέλος της σεζόν, όταν τα όνειρα για την κατάκτηση τροπαίων, μπορούν να γκρεμιστούν σε διάστημα 90 λεπτών.
Το ρεκόρ του Γιούργκεν Κλοπ απέναντι στον Πεπ Γκουαρντιόλα είναι το καλύτερο από οποιονδήποτε από τους συγχρόνους του, κερδίζοντας εννέα και φέρνοντας ισοπαλίες τέσσερις από τις 22 αναμετρήσεις τους στην Premier League και προηγουμένως στην Bundesliga με την Ντόρτμουντ και την Μπάγερν αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, η Λίβερπουλ είναι χωρίς νίκη σε τέσσερα παιχνίδια της Premier League εναντίον της Σίτι, ενώ η Σίτι έχει χάσει μόνο έναν από τους τελευταίους 12 εντός έδρας αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας εναντίον των «Κόκκινων».
Εν τω μεταξύ, η Λίβερπουλ δεν έχει κρατήσει το μηδέν σε κανένα από τα τελευταία 11 εκτός έδρας παιχνίδια της στην Premier League εναντίον της Σίτι, από την ισοπαλία 0-0 τον Φεβρουάριο του 2010.

Τα παιχνίδια πρωταθλήματος της Μάντσεστερ Σίτι μετά την Κυριακή
20 Απριλίου -Μπράιτον   (εντός)
23 Απριλίου -Γουότφορντ (εντός)
30 Απριλίου -Λιντς      (εκτός)
8  Μαΐου    -Νιούκαστλ  (εντός)
15 Μαΐου    -Γουέστ Χαμ (εκτός)
22 Μαΐου    -Άστον Βίλα (εντός)
*           -Γουλβς     (εκτός)-Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία

Τα παιχνίδια πρωταθλήματος της Λίβερπουλ μετά την Κυριακή
19 Απριλίου -Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εντός)
24 Απριλίου -Έβερτον                (εντός)
30 Απριλίου -Νιούκαστλ              (εκτός)
7  Μαΐου    -Τότεναμ                (εντός)
10 Μαΐου    -Άστον Βίλα             (εκτός)
15 Μαΐου    -Σαουθάμπτον            (εκτός)
22 Μαΐου    -Γουλβς                 (εντός)

A. Bαζογιάννης /ΑΠΕ

Back to top button