Κόσμος

Αντίστροφη μέτρηση για την ύστατη μάχη στη Μαριούπολη

Αντίστροφη μέτρηση για την ύστατη μάχη στη Μαριούπολη, καθώς οι φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το λιμάνι και οι Ουκρανοί στρατιώτες απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια, διαμηνύοντας ότι η έκβαση θα είναι «θάνατος ή αιχμαλωσία». Ήδη η κατεστραμμένη Μαριούπολη μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, όπως κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ο Ζελένσκι. Μάλιστα, σημείωσε ότι μια από τις πιο δύσκολες μάχες περιμένει τη χώρα του. Την ίδια ώρα, σφυροκοπείται ανελέητα το Χάρκοβο. Ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τερέχοφ ανέφερε βομβαρδισμούς και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα παιδί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη.

Σε ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 8 πολίτες τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, μέσω Telegram.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει το λιμάνι της Μαριούπολης, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ένα από τα τελευταία μεγάλα σημεία της ουκρανικής αντίστασης βρίσκεται στο τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας “Αζοφστάλ“, στη Μαριούπολη.

Σε συντονισμό με τη Μόσχα, ο Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη κατάκτηση της ουκρανικής περιοχής του Ντονέτσκ.

«Η επιχείρηση θα ενταθεί, γιατί όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός όντας όμηρος της κατάστασης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόνετσκ, μια μεγάλη πόλη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών από το 2014.

Υποστήριξε επίσης ότι πολλές χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να πολεμούν στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ. «Ο αριθμός στις αναφορές μας κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 άτομα».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη μέσω Μπερντιάνσκ προς την Κριμέα ή τη Ζαπορίζια.

Με 100.000 εγκλωβισμένους αμάχους στη Μαριούπολη, πληθαίνουν οι καταγγελίες πως Ρώσοι στρατιώτες απομακρύνουν με τη βία από τα σπίτια τους πολίτες και τους μεταφέρουν σε ρωσικές περιοχές.

Οι Ουκρανοί ετομάζονται για την ύστατη μάχη για τον έλεγχο της Μαριούπολης, που πολιορκείται από την αρχή του πολέμου από τον ρωσικό στρατό. Τα πυρομαχικά τελειώνουν και, σύμφωνα με την 36η ταξιαρχία των Ουκρανών πεζοναυτών, «αυτό σημαίνει θάνατος για κάποιους και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους». Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί για τον αυξημένο κίνδυνο να χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός τις απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου.

ertnews.gr

Back to top button