ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ημερίδα: Δυνατότητες επαγγελματικής ένταξης  ατόμων με αυτισμό ή άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στο νόμο  Καστοριάς

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Η  Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς σε συνεργασία με το  Επιμελητήριο Καστοριάς και την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση  και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) διοργανώνουν

Α. Ημερίδα με θέμα: «Δυνατότητες και προοπτικές επαγγελματικής ένταξης  ατόμων με αυτισμό ή άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στο νόμο  Καστοριάς: Κοινωνική επιχειρηματικότητα και υποστηριζόμενη εργασία». 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16.04.2022 και ώρα 17:30 στην  αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καστοριάς.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

17:30-18:00 Εγγραφές-χαιρετισμοί
18:00-18:45 Κοινωνική επιχειρηματικότητα Μενέλαος Θεοδωρουλάκης
18:45-19:30 Η σημασία της εργασίας για τις κοινωνικά  ευάλωτες ομάδες Νικόλαος Δρόσος
19:30-19:45 Διάλειμμα
19:45-20:30 Η Υποστηριζόμενη εργασία στη νέα

πραγματικότητα

Καίτη Κατσούδα
20:30-21:00 Ερωτήσεις-Συζήτηση

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Β. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση επαγγελματιών, γονέων και κάθε ενδιαφερόμενου στην  Υποστηριζόμενη εργασία και τον ρόλο του Job Coach

Η Υποστηριζόμενη Εργασία είναι ένα μοντέλο εργασιακής συμπερίληψης ατόμων  που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, με  ψυχικές ασθένειες, άστεγοι, άτομα με εθιστικές διαταραχές κ.α. Το μοντέλο της ΥΕ  εφαρμόζεται από τον Job Coach (όπως ονομάζεται στο εγχειρίδιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Υποστηριζόμενης Εργασίας), ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος και  υποστηρικτής σε όλη τη διαδικασία και μετά το πέρας αυτής.

Την Παρασκευή 15.4.22 (17:00-21:00), το Σάββατο 16.4.22 (9:30-13:30, την  Κυριακή 17.4.22 (17:00-21:00) και την Δευτέρα 18.4.22 (17:00-21:00) θα  πραγματοποιηθεί από την κ. Καίτη Κατσούδα ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση επαγγελματιών,  γονέων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου στην Υποστηριζόμενη εργασία και τον ρόλο  του Job Coach.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ. Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ.  6975518505 (κ. Μπαλλή).

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς ιδρύθηκε το 2006 μετά από πρωτοβουλία τριών  οικογενειών παιδιών με αυτισμό που ζουν στο νομό και τη στήριξη συγγενών και φίλων. Η Εταιρεία είναι ένα  Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η Εταιρεία έχει ως σκοπό την ένταξη των προστατευόμενων μελών της,  την ισότιμη μεταχείρισή τους και την εν γένει προστασία τους σε κάθε επίπεδο, στο μέγιστο βαθμό και σε όλους  τους τομείς. Έχει 35 προστατευόμενα μέλη: παιδιά, έφηβοι και νέοι με αυτισμό, όπως επίσης και οι οικογένειές  τους.

Το Επιμελητήριο Καστοριάς είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί ένα  υποχρεωτικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο φορέα στην περιοχή της Καστοριάς. Το Επιμελητήριο Καστοριάς  υποστηρίζει ενεργά όλους τους κλάδους εμπορικής δραστηριότητας.

Η Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ)  είναι Επιστημονικό – Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και ιδρύθηκε το 1997. Βασικός σκοπός της ΠΕΨΑΕΕ είναι η  ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

  1. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης:

Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης είναι κοινωνικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη δράσεων  κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας ως πτυχιούχος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής  Ανθρωπολογίας και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Κοινωνική Πολιτική. Εξειδικεύεται επιστημονικά  στα αντικείμενα: Κοινωνική Ασφάλιση, Κοινωνική Προστασία, Πρόνοια, Κοινωνική Ένταξη, Ισότητα, Κοινωνική  Οικονομία, Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, Επαγγελματική Αποκατάσταση ευάλωτων ομάδων, Σχεδιασμός και  αξιολόγηση προγραμμάτων. Από το 1998 είναι ερευνητής και σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής σε διάφορους  φορείς και προγράμματα όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πάντειο  Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου  Δυναμικού, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής  Υγιεινής και Ερευνών, την ΠΕΨΑΕΕ, την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, την  ΠΟΚοιΣΠΕ κ.α. και εκπαιδευτής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι  επίσης εμπειρογνώμονας του European Social Policy Network τα τελευταία 6 χρόνια σε θέματα κοινωνικής  προστασίας. Σήμερα είναι μέλος της Ομάδας Έργου της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και του  προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία». Επίσης έχει εργαστεί ως σύμβουλος

κοινωνικής επιχειρηματικότητας και σύμβουλος απασχόλησης στον χώρο της ψυχικής υγείας τόσο ως έμμισθο  στέλεχος αλλά και ως εθελοντής και έχει διατελέσει εθελοντικά πρόεδρος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής  του Δικτύου Αργώ (2005-2014), μέλος του ΔΣ της ΠΕΨΑΕΕ (2004-2014), μέλος του ΔΣ του ΚοιΣΠΕ Ευ ζήν  (2005-έως σήμερα), πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΨΑΕΕ (Νοέμβριος 2014-έως σήμερα), πρόεδρος του ΔΣ της  Ομοσπονδίας Αργώ (Φεβρουάριος 2015 έως σήμερα), μέλος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρίας Κοινωνικής  Πολιτικής (2017 έως σήμερα). Έχει εμπειρία και στη Δημόσια Διοίκηση ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης  στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας και στην Διοίκηση του ΕΦΚΑ  (Απρίλιος 2015 έως Σεπτέμβριος 2019). Έχει τέλος συμμετάσχει στην συγγραφή συλλογικών βιβλίων και άρθρων  και έχει δημοσιεύσει και ατομικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά.

  1. Νικόλαος Δρόσος:

Ο Δρ. Δρόσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στο Τμήμα  Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και συντονιστής  του αντίστοιχου μεταπτυχιακού προγράμματος. Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε μεταπτυχιακά προγράμματα του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου τήσ  Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη  (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.), Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας  (ΕΛ.ΕΤ.ΥΠ.Ε.), ιδρυτικό μέλος του NICE (Network for Innovation in Career Guidance and Counselling  Foundation) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του European Doctoral Programme in Career Guidance  and Counselling (ECADOC). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε τρία Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Erasmus+,  Creative Europe). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν ςε ζητήματα επαγγελματικής αξιολόγησης και στα  θέματα επαγγελματικής προσαρμοστικότητα; και επαγγελματικής συμβουλευτικής σε κοινωνικά ευάλωτους  πληθυσμούς.

  1. Καίτη Κατσούδα

Απόφοιτος της Σχολής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστήμιου Αθηνών με εκπαίδευση στα εξής: εκπαίδευση  στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, εκπαίδευση στελεχών για εκπαιδευτικά κέντρα, εκπαίδευση στο  μοντέλο της Υποστηριζόμενης Εργασίας, Προϊστάμενη της υπηρεσίας Υποστηριζόμενης Εργασίας «ΕργΑξία»  του «Θεοτόκος», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υποστηριζόμενης Εργασίας EΛΕTYΠE, Αντιπρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Υποστηριζόμενης Εργασίας ΕUSE. Μέλος της Επιτροπής Παραπόνων του EASPD.  Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από το Ε.Κ.Ε.ΠΙ.Σ

Back to top button