Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Επιστρέφει ο θρύλος «Όλυμπος Νάουσα» μαζί με το ξενοδοχείο «ON Residence» (φωτογραφίες)

Ανοίγει τις πύλες του στις 29 Απριλίου, μετά από 28 χρόνια, ο θρύλος του εστιατορίου «Όλυμπος Νάουσα» μαζί με το 5 αστέρων ξενοδοχείο «ON Residence» στη Λεωφόρο Νίκης, αναβιώνοντας την αίγλη και την πολυτέλεια μιας άλλης εποχής στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στόχος να γίνει το εστιατόριο το στέκι των κατοίκων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Πρόκειται για το νέο boutique ξενοδοχείο της σύμπραξης μεταξύ της Grivalia Hospitality και της TOR Hotel Group με θέα στον Θερμαϊκό, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τα standards της πολυτελούς φιλοξενίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας την τουριστική αγορά της βορείου Ελλάδας και δημιουργώντας 67 νέες θέσεις εργασίας. Με το ύψος της συνολικής επένδυσης να φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, το ON Residence αποτελείται από 7 ορόφους, 60 δωμάτια και σουίτες με ιδιαίτερο design, το εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» στο ισόγειο, το cocktail bar Tiger Loop, την εσωτερική καταπράσινη αυλή, γυμναστήριο και έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για επαγγελματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις. Τα αρχικά του ονόματος του (ΟΝ) στέκονται ως φόρος τιμής στο εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα και η λέξη Residence αναβαθμίζει τη διαμονή σε εμπειρία, τονίζοντας την επαφή με το οικείο.

Η πρόσοψη του ξενοδοχείου

 

Το συγκεκριμένο, μάλιστα, ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία των δύο εταιρειών έναντι 5,46 εκατ. ευρώ το 2017, μετά από σχετικό διαγωνισμό στον οποίο μετείχε από κοινού η Grivalia Hospitality (65%) με την TOR Hotel Group (35%).

Ιστορική στιγμή μετά από 100 σχεδόν χρόνια

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας όψης του πολυτελούς ξενοδοχείου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ο Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, CEO της Tor Hotel Group ανέφερε ότι αποτελεί το τρίτο ξενοδοχείο της πόλης που περνά στην οικογενειακή επιχείρηση μαζί με το εστιατόριο η οποία πλησιάζει τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ύπαρξης στην Ελλάδα και στον κλάδο των ξενοδόχων.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για μένα καθώς 100 σχεδόν χρόνια πριν, το 1925 ο παππούς μου εγκαινίαζε κοντά στον Λευκό Πύργο το πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο στην Ελλάδα, το Mediterranee. Φιλοξενούσε μεγάλες προσωπικότητες όπως πολιτικές, επιχειρηματικές και όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις. Στιγμιότυπα, μάλιστα, από αυτές τις εκδηλώσεις ζωντανεύουν ξανά στους χώρους των δωματίων του σημερινού μας ξενοδοχείου. Από τότε όνειρό μου ήταν να επιστρέψω στην παραλία της πόλης. Γι’ αυτό και όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το ακίνητο, συμμετείχαμε ώστε να το κερδίσουμε. Η ιστορία του εστιατορίου Όλυμπος Νάουσα στο οποίο γευμάτιζαν εξίσου μεγάλες προσωπικότητες ξεκινά παράλληλα με το ξενοδοχείο του Mediterranee και συνδέονται άμεσα με την ιστορία της πόλης. Επί 28 χρόνια ήταν κλειστό και σήμερα αναβιώνει ξανά», εξήγησε.

Ο φορέας επένδυσης είναι ελληνικός

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χρυσικός, ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ της Grivalia Hospitality δήλωσε ότι «Αν και αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε και είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε τα έργα μας να παίρνουν σάρκα και οστά. Ο φορέας επένδυσης είναι ελληνικός. Το «Όλυμπος Νάουσα», ένα ιστορικό τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει πιο όμορφο από ποτέ, για να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και για τον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στη χώρα μας. Το ON Residence είναι μεγάλης σημασίας για εμάς, καθώς αποτελεί το πρώτο μας ολοκληρωμένο έργο τουριστικής ανάπτυξης το οποίο έγινε ακριβώς όπως το φανταζόμασταν και ακόμη καλύτερο. Μεγάλος και σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης είναι ότι οτιδήποτε δημιουργούμε, θέλουμε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, να έχει τις λιγότερες ενεργειακές καταναλώσεις και λιγότερο ενεργειακό αποτύπωμα το οποίο έχουμε εφαρμόσει και στο ξενοδοχείο ON Residence».

Στόχος να γίνει το «Όλυμπος Νάουσα» στέκι των Θεσσαλονικέων

Ο κ. Τορνιβούκας τόνισε ότι στόχος τους είναι εκτός από τους ξένους πελάτες, να γίνει στέκι ο χώρος του εστιατορίου και να το αγκαλιάσουν οι Θεσσαλονικείς όπως το είχαν αγκαλιάσει και τότε. Το φαγητό που προσφέρεται είναι μια σύγχρονη εκδοχή της αστικής ελληνικής κουζίνας και τα πιάτα θα εναλάσσονται ανάλογα με την εποχή. Ακόμη και οι στολές του προσωπικού είναι συνδεδεμένες με την τότε εποχή του εστιατορίου. «Είναι μία αναβίωση ενός μνημείου με τεράστια ιστορία, μία προσφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα. Με τη συνεργασία της Grivalia Hospitality, μέσω του κυρίου Χρυσικού, με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους στην ποιότητα κατασκευής και την παροχή υπηρεσιών, καταφέραμε να το επαναφέρουμε λαμπρότερο από ποτέ και να το προσφέρουμε στην πόλη και στους επισκέπτες της από ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε.

Όλυμπος Νάουσα
Ο χώρος του εστιατορίου «Όλυμπος Νάουσα»

Η ανακατασκευή του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου

Σύμφωνα με τους επενδυτές αλλά και κατασκευαστές του έργου, όλα τα υλικά επιλέχθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή ένα προς ένα ενώ επιμελήθηκαν από Γαλλίδα διακοσμήτρια. Για την ανακατασκευή του ιστορικού αυτού μερικώς διατηρητέου κτιρίου, υλοποιήθηκαν εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης, καθώς και εργασίες συντήρησης και αναπαραγωγής των ιδιαίτερων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών του στοιχείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλα τα στάδια.

Χώρος υποδοχής του ξενοδοχείου και του εστιατορίου

 

Ο αρχιτέκτονας, Νικόλαος Φλετορίδης εξήγησε ότι η δυσκολία του κτιρίου ήταν ότι διέθετε ένα τριώροφο κτίριο επί 100 χρόνια χωρίς υπόγειο και ήταν αναγκαίο να εργαστούν πάνω στην αποκατάσταση αυτού του κτιρίου, να προστατευθούν τα δύο γειτονικά κτίρια και να δημιουργηθούν δύο υπόγεια ενώ στη συνέχεια να προχωρήσουν προς τα επάνω και στους υπόλοιπους τέσσερις ορόφους. «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά έργα με αυτήν την τεχνική η οποία δεν εφαρμόζεται. Το υπόλοιπο κτίριο έχει έρθει σε υποχώρηση ώστε να ξεχωρίζει το διατηρητέο κτίριο. Από τα λίγα κτίρια που διαθέτουν σύστημα με τρεις τουρμπίνες με τη δυνατότητα να εκτονωθεί ο καπνός σε περίπτωση που εκδηλωθεί στους χώρους», σημείωσε.

Όλυμπος Νάουσα
Στιγμιότυπα από το πρώην Όλυμπος Νάουσα

Η ιστορία του κτιρίου που σήμερα βρίσκεται το ON Residence (πρώην Όλυμπος Νάουσα)

Το 1926 η οδός Νίκης υποδέχεται ένα υπέρκομψο κτίριο, τον σχεδιασμό του οποίου είχε επιμεληθεί ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζακ Μοσέ. Μετά τον σεισμό του 1917 και την καταστροφή του κτιρίου, η Θεσσαλονίκη, έχοντας διακεκριμένους αρχιτέκτονες στο πλευρό της, αναδείχθηκε ξανά ως η λαμπερή πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Το 1927 άνοιξε τις πόρτες του το νέο μέγαρο της οδού Νίκης, διά χειρός Ζακ Μοσέ, που θα προστεθεί στα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Η προσωπικότητα και ο διάκοσμός του το κάνουν να ξεχωρίσει ανάμεσα στα επιβλητικά κτίρια της πόλης και από την πρώτη στιγμή γίνεται ένα από τα αγαπημένα σημεία. Στην πορεία διακρίνεται ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ευρώπη. Η ζυθοποιία Όλυμπος και η παγοποιία Νάουσα ένσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα μουσείο-δοκιμαστήριο μπίρας, με δύο αίθουσες, που έχουν τις ονομασίες Όλυμπος και Νάουσα. Το εστιατόριο λειτουργούσε μόνο με κράτηση, ενώ σπεσιαλιτέ όπως αρνάκι φρικασέ, πουρές σπανάκι, μπουγιαμπέσα με ψάρια και όστρακα, μυδοπίλαφο και κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας γίνονταν ισχυρός λόγος επίσκεψης. Το 1994, ωστόσο, έκλεισε τις πόρτες του. οριστικά.

Στην Ελλάδα η Grivalia Hospitality

Σημειώνεται ακόμη ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ της Grivalia Hospitality αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η εταιρεία θα μεταφερθεί στα τέλη του 2022 από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα και θα εδρεύει μόνιμα στον ελληνικό χώρο με ταυτότητα ελληνική.

Σχετικά με την TOR Hotel Group

Ο όμιλος TOR Hotel Group είναι μια ελληνική, οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση με μακρά παράδοση 97 ετών στον τομέα του τουρισμού έχοντας στο ιστορικό της το πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας στη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό Mediterranée. Σήμερα ο Όμιλος απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους και αποτελείται από 5 ξενοδοχειακές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Στον Όμιλο ανήκουν το νέο 5* ξενοδοχείο On Residence στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, το σύγχρονο 4* City Hotel στην καρδιά της πόλης, το Luxury Boutique ξενοδοχείο 5* The Excelsior, καθώς και το φημισμένο Eagles Resort στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με το πολυτελές 5* Eagles Palace και το 5* Eagles Villas.

Όλυμπος Νάουσα
Χώρος εκδηλώσεων
thesstoday.gr

Back to top button