ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Σαν σήμερα το 1941: Η μάχη της Καστοριάς (φωτο)

Σήμερα συμπληρώνονται 81 χρόνια από τις 15/04/1941,την ημέρα που έλαβε χώρα η μάχη στη λίμνη της Καστοριάς, που εκτός από το ότι είχε ως αποτέλεσμα τη κατάληψη της πόλης και της περιοχής της Καστοριάς από τον Γερμανικό στρατό, ήταν και η τελευταία μάχη του Ελληνικού Στρατού πριν τη συνθηκολόγηση.
Έχει αναφερθεί (σε βαθμό γραφικότητας ) πόσο θλιβερό είναι ότι δεν υπάρχει ούτε καν ένα μνημείο που να τιμά τη μνήμη των Αξιωματικών και Στρατιωτών μας που έχασαν τη ζωή τους εκείνες τις δραματικές ώρες, πόσο δε μάλλον, ένα θεματικό Μουσείο πολυμέσων που θα εξιστορούσε με εντυπωσιακό τρόπο τα γεγονότα.
Πέρα βέβαια από τη δική μας αφασιακή αδράνεια, η διεθνής βιβλιογραφία έχει καλύψει ιδιαίτερα αυτή τη μάχη , καθώς από τη πλευρά των Γερμανών πολεμούσε η περιβόητη τότε, διαβόητη αργότερα, μεραρχία της Σωματοφυλακής του Αδόλφου Χίτλερ των SS, η οποία ήταν εξολοκλήρου μηχανοκίνητη, οπλισμένη με τα καλύτερα όπλα και υλικά και επανδρωμένη από φανατικούς οπαδούς του Φύρερ, που έπρεπε να έχουν ύψος πάνω από 1:80 !
Οπότε λόγω αυτού του Ιστορικού ενδιαφέροντος, υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις μάχες στο πέρασμα του Κλειδιού, της Κλεισούρας και της Καστοριάς. Μεταξύ άλλων βιβλίων, το βιβλίο που εξιστορεί τα πεπραγμένα του πρώτου τάγματος πυροβολικού με τίτλο: The SS-Panzer- Artillery Regiment 1, Leibstandarte Adolf Hitler 1940-1945 του Thomas Fischer. Εδώ ο συγγραφέας ( εγγονός στρατιώτη της μεραρχίας αυτής) , συγκέντρωσε τις αφηγήσεις και τις φωτογραφίες των οπλιτών. Για την περίπτωση της μάχης γύρω από τη λίμνη της Καστοριάς, αξίζει να παραθέσω μεταφρασμένη ένα μικρό τμήμα της αφήγησης ενός στρατιώτη του Πυροβολικού, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην Εισβολή της Πολωνίας το 1939, τη μάχη της Γαλλίας το 1940 και την “εκδρομή” στη Γιουγκοσλαβία μερικές μέρες πριν.
Τα λόγια του ας είναι η τιμή που οφείλουμε στους Έλληνες πεσόντες:
…Τότε λάβαμε τη διαταγή να σημαδέψουμε και να αρχίσουμε πυρ. Αφού είχαμε ρίξει αρκετές βολές, βρεθήκαμε όλοι με τα μούτρα στη λάσπη. Ο εχθρός σημάδεψε αμέσως τις θέσεις μας και μας έκοψε την ανάσα. Οι οβίδες τους έσκαγαν με θόρυβο ανάμεσα στις θέσεις μας. Μπαρούτι έφευγε απ αυτούς και τόνοι χώμα σε μας. Ανάθεμα! Δεν είχαμε δει μέχρι τότε ποτέ τέτοιο πόλεμο….
Για να καταλήξει λίγες σειρές πιο κάτω:
Όποιος δεν ήταν εκεί, αυτή την ημέρα, δεν μπορεί να διανοηθεί τι συνέβη στη μακριά κοιλάδα της Καστοριάς…
Ρωμύλος Μαντζούρας
Η φωτογραφία είναι από το συγκεκριμένο βιβλίο. Η λεζάντα της γράφει: “Το σημείο πυρός του δεύτερου στοιχείου του τάγματος, δίπλα από τη λίμνη της Καστοριάς. Συνεχή πυρά κατευθύνονται προς τους Έλληνες και απαντώνται με απίστευτη ένταση”. Η φωτογραφία δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι τώρα στο διαδίκτυο και δείχνει όπως είναι θολή, την ένταση της μάχης.

Back to top button