Κόσμος

Τριγμοί στις σχέσεις Ρωσίας – Σερβίας: Η Ζαχάροβα ζητάει από το Βελιγράδι συνέπεια στη φιλία

Μήνυμα προς την σερβική πολιτική ηγεσία να είναι πιο συνεπής στην υπεράσπιση των φιλικών σχέσεων με την Μόσχα έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Έχουμε γνώση των πιέσεων που δέχεται η Σερβία. Καταγράφουμε επίσης τις διακηρύξεις του Βελιγραδίου για την φιλία με την Ρωσία. Ίσως υπάρχει διαφορετική αντίληψη της φιλίας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους φίλους στις δύσκολες στιγμές και πρεσβεύουμε την αρχή όλοι όσοι μας αποκαλούν φίλους να έχουν την ίδια προσέγγιση», δήλωσε με νόημα η Μαρία Ζαχάροβα, μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη αντίδραση της Μόσχας για την υπερψήφιση από την πλευρά της Σερβίας της πρότασης προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Σερβία επίσης υπερψήφισε στον ΟΗΕ και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Σοβαρή προειδοποίηση»

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δήλωση της Ζαχάροβα αποτελεί μία σοβαρή προειδοποίηση για να προληφθεί ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης του Βελιγραδίου απέναντι στην Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο δέχεται ισχυρές πιέσεις να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ της οποίας επιθυμεί να γίνει μέλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις δημόσιες τοποθετήσεις του τελευταία, αν και δηλώνει ότι θεωρεί φίλη χώρα την Ρωσία, υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Σε συνέντευξή του πρόσφατα στην σερβική δημόσια τηλεόραση, δικαιολογώντας την υποστήριξη των ψηφισμάτων κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να έρθει σε σύγκρουση με την Δύση και να βρεθεί η Σερβία υπό την απειλή κυρώσεων.

ΑΠΕ

Back to top button