Κόσμος

Εντοπισμός 900 νεκρών αμάχων στο Κίεβο – Νέο σφυροκόπημα από τη Ρωσία

Διευρύνεται και πάλι το μέτωπο των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Το πρωί του Σαββάτου 16/4 ήχησαν σειρήνες συναγερμού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις τόσο στο Κίεβο, όσο και στην πόλη Λβιβ στα δυτικά. Σημειώνεται πως επικαλούμενη επιθέσεις των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος κοντά στη μεθόριο, η Μόσχα προανήγγειλε αντίποινα με πυραυλικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, ενώ ήδη βομβάρδισε στην περιοχή το εργοστάσιο κατασκευής των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν για να βυθιστεί η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου.

Την ίδια ώρα, με σφοδρότητα συνεχίζεται η επίθεση της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Στη Μαριούπολη, όπου μαίνονται οι μάχες, επιχείρησαν για πρώτη φορά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, ενώ στο Χάρκοβο τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή.

Περισσότερες από 900 σοροί αμάχων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή γύρω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Σχεδόν όλοι τους δέχθηκαν πυρά, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Στη Μαριούπολη, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν εκταφές σορών για να κρύψουν στοιχεία εγκλημάτων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN o Volontimir Zelenski αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του, 2.500 έως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία και περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Όσον αφορά στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς.

Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

Με διάβημα η Ρωσία καλεί σε αυστηρότατο τόνο και απειλητικό ύφος τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία γιατί βάζουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια. Μάλιστα, επαναφέρουν τη μεγάλη απειλή των πυρηνικών, δεύτερη φορά σε 24 ώρες, προειδοποιώντας Φινλανδία και Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, πάντως, καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη της την απειλή της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων.

Όλα αυτά καθώς η βύθιση της ναυαρχίδας Μασκβά στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για το ναυτικό της Ρωσίας μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί.

Στη Σεβαστούπολη έγινε τελετή στη μνήμη των περίπου 450 ναυτών που βρίσκονταν στο πλοίο, μεταξύ τους και ο πλοίαρχος. Αμερικανοί επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα των Ουκρανών ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους τους, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται πως η φωτιά και οι εκρήξεις προήλθαν από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Σε αντίποινα η Ρωσία βομβάρδισε την νύχτα το Κίεβο, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν και στο Λβιβ. Σειρήνες ακούστηκαν σχεδόν σε όλα τα σημεία της Ουκρανίας. Την Παρασκευή συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση στο Χάρκοβο, όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα μωρό επτά μηνών και 35 τραυματίστηκαν. Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τα ρωσικά χτυπήματα και στο Μικολάιφ.

Στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε και πάλι πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Back to top button