Καστοριά

Καστοριά: Κυριακή των Βαΐων η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου

Ξημερώνοντας Κυριακή των Βαΐων, νύχτα 10 προς 11 Απριλίου του 1826 οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Μεσολογγίτες πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο από την πόλη τους, γεγονός που έμελε να γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο της Παγκόσμιας Ιστορίας!

Προηγήθηκε σφιχτή  πολιορκία επί ένα περίπου χρόνο από τον τουρκικό αλλά και τον αιγυπτιακό στρατό αντάμα. Αυτή μάλιστα ήταν η Γ΄ πολιορκία της πόλης. Αδυσώπητος εχθρός η πείνα. Αφού τελειώσανε οι γάτες, οι σκύλοι, τα ποντίκια λέγεται ότι φτάσανε στο σημείο να φάνε μέχρι και νεκρούς. Έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα στην παράδοση και στην έξοδο και διάλεξαν τη δεύτερη!
Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε:


10 Απριλίου 1826_Κυριακή των Βαΐων Τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω αυστηρού εγκλεισμού και τηλεκπαίδευσης είχαμε ηχογραφήσει ένα ακουστικό θεατρικό με τους μαθητές της Στ’, του 1ου Δημ. Σχολείου Καστοριάς αλλά και με τη συμμετοχή των αδελφών και των γονέων τους. Μία κοπιώδης προσπάθεια, που ολοκληρώθηκε, όταν οι μαθητές μας φοιτούσαν ήδη στο Γυμνάσιο.
Εδώ παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα, που αναφέρεται στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.
Υπεύθυνη: Σοφία Καμπούρη, δασκάλα 1ου Δημ. Σχ. Καστοριάς.
Τα κείμενα αποδίδουν ηχογραφημένα στο κινητό τους τηλέφωνο με τη σειρά, που ομιλούν: Ανθή Λόκα, Αναστασία Παπαγεωργιάδου, Γεώργιος Λόκας
Ενσωματώθηκε μέρος του κλέφτικου δημοτικού τραγουδιού: “Θέλτε ν΄ακούστε κλάματα”, Τάκης Καρναβάς
Τεχνική υποστήριξη: Ειρήνη Πανταζίδου
Πηγή: FB Σοφίας Καμπούρη

Back to top button