ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Η ΕΡΤ στην έκθεση του Φίλιππου Σαμανόπουλου (βίντεο)

“Η ζωή μέσα από τα ερείπια” είναι ο τίτλος της πρωτότυπης έκθεσης που φιλοξενείται στην Καστοριά. Περιλαμβάνει έργα τέχνης του Φίλιππου Σαμανόπουλου φτιαγμένα από καρφιά, τα οποία βρέθηκαν σε παλιά αρχοντικά της περιοχής.
Η Σοφία Ζουζέλη στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ σε ζωντανή σύνδεση από το Αρχοντικό Μπασάρα.

“Η ζωή μέσα από τα ερείπια” είναι ο τίτλος της πρωτότυπης έκθεσης που φιλοξενείται στην Καστοριά, στο Αρχοντικό Μπασάρα, καλύπτοντας όλους τους ορόφους του κτηρίου, όλα τα δώματα, τις γωνίες, τα παράθυρα. Πρόκειται για την έκθεση του Φίλιππου Σαμανόπουλου που περιλαμβάνει έργα τέχνης φτιαγμένα από καρφιά, τα οποία βρέθηκαν σε παλιά αρχοντικά της περιοχής.

Όπως τόνισε ο κ. Σαμανόπουλος, για τα έργα αυτά, άντλησε έμπνευση από τους περιπάτους του στην πόλη, όπου έβλεπε με δέος τα μεγαλειώδη αρχοντικά και αυτό το συναίσθημα τον παρακίνησε να δώσει ζωή στα καρφιά που προσπαθούσαν να τα στηρίξουν μέχρι την τελευταία στιγμή, ανασύροντας ιστορίες από τα παλιά κι από το σήμερα, τις οποίες είναι πάντα πρόθυμος να αφηγηθεί ο καλλιτέχνης. Στα έργα της έκθεσης δεν υπάρχουν τίτλοι. Είναι καθημερινές ανθρώπινες στιγμές, στις οποίες τα καρφιά συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο.

Για την έκθεση ο καλλιτέχνης αναφέρει: “Τα καρφιά ενός χαμένου αρχοντικού, επιστρέφουν την αυγή του 21ου αιώνα στην πόλη που κάποτε υπήρχε το σπίτι τους και μπαίνουν στην πολυκατοικία που χτίστηκε στη θέση αυτού, βλέποντας στιγμές της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν.
Για τη δημιουργία των ανθρώπινων παραστάσεων χρησιμοποιήθηκαν χειροποίητα καρφιά που βρέθηκαν στα ερείπια κατεστραμμένων Αρχοντικών της πόλης της Καστοριάς, χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση του σχήματός τους,  με απώτερο σκοπό να φανεί η απόλυτη εγκατάλειψη.
Για τα σκηνικά των έργων χρησιμοποιήθηκαν υλικά που προσφέρθηκαν από απλούς καθημερινούς ανθρώπους της πόλης που έχω την τύχη να γνωρίζω και τους οποίους ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά τους καθώς για τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε μαζί.”

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ertnews.gr

Συνεχίζεται με μεγάλη επισκεψιμότητα η έκθεση του Φίλιππου Σαμανόπουλου “Η ζωή μέσα από τα ερείπια” στο Αρχοντικό Μπασάρα (φωτογραφίες)

Παράταση της έκθεσης του Φίλιππου Σαμανόπουλου “Η ζωή μέσα από τα Ερείπια”

 

 

Back to top button