Το γαύγισμα αποτελεί μορφή επικοινωνίας των σκύλων, οπότε μέχρι κάποιο σημείο είναι αναμενόμενο ο σκύλος να γαυγίζει. Ωστόσο, ένας σκύλος που γαβγίζει συνέχεια όχι μόνο είναι ενοχλητικός για τους γύρω του, ταυτόχρονα όμως φανερώνει ότι υπάρχει κάτι που τον απασχολεί.
Το να ασχοληθείς με το γαύγισμα του σκύλου σου, ώστε να μειωθεί, είναι πάνω από όλα μορφή φροντίδας στον τετράποδο φίλο σου που πιθανόν να έχει κάποιο πρόβλημα.
Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες που ένας σκύλος γαυγίζει συνέχεια και έντονα και τι μπορείς να κάνεις, για να το αντιμετωπίσεις όπως πρέπει.
Γιατί ο σκύλος μου γαυγίζει συνέχεια;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του σκύλου σου. Ένα σκυλάκι που γαυγίζει για ώρα ή πολύ τακτικά δεν είναι κακομαθημένο ή προβληματικό, αλλά κάτι το ενοχλεί. Συγκεκριμένα:
- Η συχνότερη αιτία είναι ότι βαριέται. Αν δεν βγαίνει τακτικά βόλτα ή δεν ασχολείσαι μαζί του, τότε εκτονώνει την ενέργειά του με αυτόν τον τρόπο.
- Πάσχει από κάποια ασθένεια που του προκαλεί υπερευαισθησία στο στρες, όπως υποθυρεοειδισμό, ή πονάει.
- Νιώθει πολύ αγχωμένος, οπότε γαυγίζει ως απάντηση στην ανασφάλειά του. Αυτό παρατηρείται συχνά στη βόλτα, όταν ο σκύλος γαυγίζει συνεχώς σε άλλα σκυλιά, ή ακόμα και μέσα στο σπίτι, όταν ο σκύλος ακούει τους ανθρώπους να φωνάζουν και να μαλώνουν έντονα.
Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει να γαυγίζει συνέχεια ο σκύλος μου;
Ανάλογα με την αιτία του γαυγίσματος, θα είναι διαφορετική και η αντιμετώπιση του ζητήματος.
Αν βαριέται, τότε θα πρέπει να ασχοληθείς περισσότερο μαζί του. Μπορείς να τον πηγαίνεις μεγαλύτερη βόλτα, για να κουράζεται, ή να του δίνεις πολλά παιχνίδια, για να απασχολείται ακόμα και μόνος. Πέρα από το κλασικά παιχνίδια για σκύλους, όπως μπάλες και παιχνίδια για μάσηση, υπάρχουν και διαδραστικά παιχνίδια μακράς απασχόλησης που του δίνουν τη δυνατότητα να ακονίσει το μυαλό του και να νιώσει χρήσιμος.
Βεβαίως, το πρόβλημα δεν θα λυθεί ως δια μαγείας ξαφνικά, οπότε ο σκυλάκος σου θα χρειαστεί να περάσει ένα στάδιο εκπαίδευσης και προσαρμογής. Σε αυτό, καλό είναι να θυμάσαι ότι το έντονο μάλωμα δεν προσφέρει τίποτα, ίσα ίσα επιτείνει τον εκνευρισμό του. Μπορείς, όταν γαυγίζει ασταμάτητα, να του λες αυστηρά μία λέξη, όπως «Ησυχία» ή «Σώπα», ώστε να αρχίζει σταδιακά να τη μαθαίνει.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μη φωνάζεις τις εντολές! Απλά θα επιδεινώσεις την κατάσταση.
Το βασικότερο είναι να τον επιβραβεύεις, απευθείας τη στιγμή που σταματάει το γαύγισμα αντιδρώντας σωστά στην εντολή. Το χάδι, το παιχνίδι και φυσικά μια λαχταριστή λιχουδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για αυτό.
Από την άλλη , αν το γαύγισμα προέρχεται από στρες ή ένταση μπορείτε να δοκιμάσετε ειδικά -απολύτως φυσικά προϊόντα– χαλάρωσης ώστε να ανακουφίσετε το σκυλάκι σας.
Πάντως, αν το γαύγισμα επιμένει παρά τις παραπάνω πρακτικές, καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό. Αρχικά σε κτηνίατρο, για να αποκλειστεί ότι το ζωάκι σου έχει κάποιο θέμα υγείας. Και ύστερα σε εκπαιδευτή, ο οποίος θα αντιμετωπίσει με συνεπή και ορθό τρόπο τυχόν πρόβλημα συμπεριφοράς.