Ελλάδα

Τζουμέρκα: Ο δημοφιλής προορισμός την περίοδο του Πάσχα με γαστρονομικές εκπλήξεις, πεζοπορία και ράφτινγκ (βίντεο)

Το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο στα χωριά της Ηπείρου, σύμφωνα με τον Γιώργο Βαΐτση Πρόεδρο Συρράκου Ιωαννίνων. Τα Τζουμέρκα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αυτή την περίοδο, με χειροποίητα εδέσματα που περιμένουν τους επισκέπτες να τα απολαύσουν. Εκτός από τη γαστρονομία και τα παραδοσιακά γλέντια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χαρούν την πεζοπορία και το ράφτινγκ.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζυμώνουν τα τσουρέκια και βάφουν τα αβγά. Το πρώτο βαμμένο αυγό που βγάζουν από την κατσαρόλα το τοποθετούν στο εικονοστάσι και το φυλάγουν εκεί  μέχρι το επόμενο Πάσχα. Το αβγό αυτό είναι κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι, τα χωράφια και τα ζώα. Το αβγό της προηγούμενης χρονιάς θάβεται στα χωράφια ή στα μαντριά, πιστεύοντας ότι έτσι,  τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά.

Το βράδυ της Ανάστασης , μετά την εκκλησία, και πριν μπουν στο σπίτι σταυρώνουν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και, στην συνέχεια, ανάβουν το καντήλι, έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι.

Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα είναι το σουβλιστό αρνί αλλά και οι πίτες. Ακόμα ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο φαγητό, είναι η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα, ενώ οι χωριανοί συγκεντρώνονται στις πλατείες  και ψήνουν, τρώνε, πίνουν και γλεντούν όλοι μαζί.

Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης.

ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΩΜΟΣ

Back to top button