Κόσμος

Η μαγεία των ναών στη Βενετία στο φωτογραφικό βιβλίο «100 Churches of Venice and the Lagoon»

Τη μαγεία των ναών στη Βενετία αιχμαλωτίζει στο φωτογραφικό του πρότζεκτ «100 Churches of Venice and the Lagoon» ο Αλεχάντρο Μεριζάλντε φωτογράφος από το Εκουαδόρ με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Βενετία είναι μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες πόλεις στον κόσμο και επίσης είναι θέμα πολλών έργων τέχνης και λογοτεχνίας.

Στο λεύκωμα – καρπό του πρότζεκτ «100 Churches of Venice and the Lagoon», ο φωτογράφος που εργάζεται στη Βενετία από το 2008, επισκέπτεται την πόλη κάθε χειμώνα, καταγράφει τους πολλούς χώρους θρησκευτικής λατρείας της Βενετίας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καθολικές εκκλησίες, αλλά και δύο συναγωγές και έναν αγγλικανικό ναό.

Το βιβλίο προβάλλει την τεράστια αρχιτεκτονική ποικιλομορφία των εκκλησιών στη Βενετία κάποιες είναι επιβλητικά κλασικές, με κορινθιακούς κίονες που καλύπτονται από γλυπτά Αγίων, άλλες με τοξωτά παράθυρα της Ενετικής Αναγέννησης και άλλες πιο λιτές μοιάζουν με οπλαθήκες ή κατοικίες.

Ο φωτογράφος έχει συμπεριλάβει φωτογραφίες εκκλησιών από τη Βενετία και τα νησιά που περιβάλλουν την ενετική λιμνοθάλασσα, Μουράνο, Μπουράνο και Τορτσέλο, Πελεστρίνα, την πόλη Κιότζα και από μικρές κοινότητες.
Πολλές εκκλησίες φέρουν το σύμβολο του «Παντεπόπτη οφθαλμού» στην κορυφή των προσόψεών τους, καθώς και ροζέτες, κύκλους και στρογγυλά παράθυρα.

Η Σάντα Μαρία Γκλοριόζα ντέι Φράρι η μεγαλύτερη εκκλησία στη Βενετία, μία από τις τρεις σωζώμενες γοτθικού ρυθμού στην πόλη, ο ναός του Αγίου Νικολάου του Τολεντίνο, οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίας του Μιράκολι, της Μαρίας Μαγδαληνής, του Αγίου Βαρνάβα είναι μεταξύ εκείνων που παρουσιάζονται στο βιβλίο.

Στο δοκίμιο της Μαρίνα Γκασπαρίνι Λαγκράντζε, που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα παρέχεται περιγραφή που συνδυάζει την προσωπική της εμπειρία ως πρώην κάτοικος της Βενετίας με την οπτική της ως ιστορικός και διαννοούμενη.

AΠΕ

Back to top button