Καστοριά

Περιοδεία Λεωνίδα Στολτίδη στην Καστοριά (φωτογραφίες)

Περιοδεία στην Καστοριά πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Απρίλη ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Καστοριάς – Βοϊου του Κόμματος κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκε το μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή και το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με την Ένωση Στρατιωτικών ΠΕ Καστοριάς.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς  – Βοϊου, Κωνσταντίνος Χατζηδαμιανός, ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, και ο Γιώργος Τίγκας, δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μιλώντας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο μεταλλείο σιδηρονικελίου στην Ιεροπηγή, ο Λ. Στολτίδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως η μάχη που δίνει ο εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ είναι σπουδαία τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

«Έχει σημασία να εκφραστεί η αγανάκτηση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς», πρόσθεσε, «και να γίνει μέσα από την οργάνωση δύναμη διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ενάντια την συντονισμένη προσπάθεια να τσακιστεί η οργάνωση των εργαζομένων, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. (…) Όλα αυτά ενώ όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου που επιτάσσει να συντριβεί ο μέσος μισθός και στη συνέχεια σκιαμαχούν για το ύψος του κατώτατου». Ο Λεωνίδας Στολτίδης τόνισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με όλες του τις δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο εκλεγμένων στη Βουλή και την τοπική διοίκηση όσο και σε επίπεδο εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ακολούθησε περιοδεία στο ΓΝ Καστοριάς, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε αρχικά συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, τον επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων. Τη συζήτηση απασχόλησαν τα κενά του Νοσοκομείου το οποίο όπως αναδείχθηκε αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο χωροταξικά, με έλλειψη διαθέσιμων χώρων, όσο και με την στελέχωσή του σε γιατρούς, με κενά σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως αυτή του καρδιολόγου, του αναισθησιολόγου και του πνευμονολόγου, αλλά και με κενά στα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία της αντιμετωπίζει η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση του διευθυντή της, με αποτέλεσμα οι εφημερίες να βασίζονται στο φιλότιμο των εργαζομένων. Στη συζήτηση, ο Λεωνίδας Στολτίδης ανέφερε πως το ΚΚΕ πραγματοποιεί τέτοιες περιοδείες ώστε να συμβάλει με τις παρεμβάσεις του στην προσπάθεια λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η Υγεία του λαού, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη τα αιτήματα για σύγχρονη, στο ύψος των σημερινών δυνατοτήτων και αναγκών, πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία να γίνουν ζήτημα όλων των εμπλεκόμενων, πρώτα των υγειονομικών και αλλά και του λαού.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε και με εργαζόμενους του Νοσοκομείου, στη κλινική COVID, στα ΤΕΠ και στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης κλπ, όπου μεταξύ άλλων μεταφέρθηκε η ανησυχία του προσωπικού για τους σχεδιασμούς που έχουν κατατεθεί για μετατροπή του Νοσοκομείου, όπως και άλλων της Δυτικής Μακεδονίας σε «κέντρα ημερήσιας φροντίδας».

Θυμίζουμε πως στις αρχές του 2022, η δημοτική αρχή Κοζάνης παρουσίασε μελέτη που ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία που αφορά την χαρτογράφηση της «ζήτησης των υπηρεσιών Υγείας καθώς και της αντίστοιχης προσφοράς για τη λήψη υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης» για την πρόταση ίδρυσης ενός τριτοβάθμιου Νοσοκομείου στην ΠΕ Κοζάνης.

Παράλληλα η μελέτη προτείνει την «αναπροσαρμογή» των Γενικών Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργώντας έτσι σαν «λαγός» της κυβερνητικής πολιτικής και του «νέου ΕΣΥ», που εγκυμονεί λουκέτα και συγχωνεύσεις για τα δημόσια Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας, η ίδια συνεργάζεται με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, που συγκροτήθηκε το 2020, με σκοπό να αξιολογεί τις μονάδες Υγείας με τα κριτήρια του «κόστους – οφέλους», της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, με στόχο τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν ολοκληρωμένα ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες», απαλλάσσοντας το κράτος από τις σχετικές δαπάνες, ενώ στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στη μελέτη «συνυπολογίστηκαν οι στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου Υγείας το διάστημα 2021 – 2023».

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΔΣ της  Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Καστοριάς, την Ένωση Στρατιωτικών ΠΕ Καστοριάς, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ, Χρήστος Μαρινέλης, ο  Γενικός Γραμματέας του ΔΣ Ελευθέριος  Καράτσογλου και ο Ταμίας του ΔΣ, Φώτης Καραλιόπουλος.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης, εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την στάση του ΚΚΕ να βρίσκεται δίπλα σε όλα τα ζητήματα στα οποία διεκδικεί λύσεις το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, με πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος και της Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς συζήτησαν για τις κατακτήσεις που έχουν καταφέρει με την ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν ζητήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και τις διεκδικήσεις τους, όπως για παράδειγμα το την χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου περιοχής στα στελέχη της Καστοριάς, την καταβολή της αποζημίωσης νυχτερινής υπηρεσίας κ.ά. Ιδιαίτερα απασχόλησε το ζήτημα της ετήσιας υγειονομικής εξέτασης των στελεχών της περιοχής, καθώς αυτά επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς τους στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424» της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που η εξέταση αυτή υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, όπως συμβαίνει και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης παρέδωσε υπόμνημά της στον Λεωνίδα Στολτίδη με τα ζητήματα τα οποία διεκδικεί, τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για αυτά και τις εκάστοτε απαντήσεις της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ, μοίρασε την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και το έντυπο με την ομιλία του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στη βουλή για το θέμα. 

Back to top button