Η μέρα της Μεγάλης Πέμπτης ήταν για τους Βλάχους της Ιεροπηγής μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου.
Από τα ξημερώματα οι νοικοκυρές άναβαν φωτιά και έβαφαν με κόκκινη μπογιά τουλούπες μαλλιού τις οποίες κρεμούσαν έξω στην πόρτα τους,ακόμα και σήμερα τα ξημερώματα Μεγάλης Πέμπτης σε όλα τα σπίτια της Ιεροπηγής υπάρχουν απλωμένες κόκκινες φλοκάτες και υφάσματα. Μαζί με τη βαφή του μαλλιού έβαφαν και τα αυγά.
Στη συνέχεια τα σπίτια που είχαν
αρραβωνιασμένο αγόρι έβαφαν χρωματιστά μάλλινα νήματα με τα οποία θα έκαναν το καλοκαίρι στο γάμο τα κιρίτσια (φούντες) για τα σουρτσέλια (φλάμπουρα) καθώς έπλεκαν και τα χρωματιστά σχοινιά του γάμου. Με γεμάτα κάνιστρα με γλυκά και φρούτα πήγαιναν εκκλησία και μοίραζαν για τους νεκρούς στην αυλή της εκκλησίας έξω, σύμφωνα με το έθιμο του μοιράσματος του ψυχοσαββάτου.
Την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης η νιόνυφες για πρώτη φορά μοίραζαν για τους νεκρούς της οικογένειας και άνοιγαν δικό τους κάνιστρο και τεφτέρι με ονόματα νεκρών (κάρτι ντι μόρτς) .Επίσης τα παιδάκια που γίνονταν ενός χρονών εκείνη τη χρονιά τα πήγαιναν εκκλησία με ένα μπουκέτο λουλούδια στο χέρι τους.
Ζύμωναν την Πασχαλιάτικη κουλούρα (κουλάκ ντι τζιόη μάρη) ,πήγαιναν δώρα στις αραβωνιασμένες νύφες και οι νονοί πήγαιναν λαμπάδες και ρούχα στα βαπτιστήρια.
Μεγάλη Πέμπτη πήγαιναν στα μεγάλα παζάρια (Κορυτσά, Γιάννενα, Χρούπιστα) και αγόραζαν υφάσματα για νυφικά φουστάνια και ασημικά στολίδια και έκλειναν την ημερομηνία γάμου για τους αρραβωνιασμένους.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Φώτης Τράσιας