Κόσμος

Ανακαλύφθηκε ιδεόγραμμα που αποδεικνύει τη χρήση του ημερολογίου των Μάγιας

Ένα ιδεόγραμμα (γλυφή) που αντιπροσωπεύει μια ημέρα που ονομάζεται “7 Ελάφι“, που παρατηρείται σε θραύσματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε μέσα στα ερείπια μιας πυραμίδας στη Γουατεμάλα και είναι η παλαιότερη γνωστή χρήση του ημερολογίου των Μάγιας, ένα από τα πιο διάσημα επιτεύγματα αυτού του αρχαίου πολιτισμού, αναφέρει το Reuters.

Τα θραύσματα βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του San Bartolo, στη ζούγκλα της βόρειας Γουατεμάλας, που έγινε διάσημη το 2001 με την ανακάλυψη ενός θαμμένου θαλάμου που περιείχε περίτεχνες και πολύχρωμες τοιχογραφίες που χρονολογούνται γύρω στο 100 π.Χ. και αντιπροσωπεύει τελετουργικές και μυθολογικές σκηνές των Μάγια, είπαν οι ερευνητές.

Αυτά τα θραύσματα που περιέχουν το ιδεόγραμμα “7 Ελάφι” ανακαλύφθηκαν μέσα στην ίδια πυραμίδα, το Las Pinturas, όπου βρέθηκαν μεταγενέστερες τοιχογραφίες, άθικτες ακόμη.

Όπως και με αυτή τη δομή, οι Μάγιας συνήθιζαν να χτίζουν ναούς που ήταν αρχικά μέτριου μεγέθους και αργότερα έχτιζαν όλο και μεγαλύτερες εκδόσεις των ήδη υπαρχόντων. Αυτή η πυραμίδα έφτασε τελικά σε ύψος περίπου 30 μέτρων.

Το ιδεόγραμμα που βρέθηκε στις τοιχογραφίες που απεικονίζει την ημέρα «7 Ελάφι», μια από τις 260 ημέρες που ονομάζονται στο ημερολόγιο των Μάγια, περιλαμβάνει το σημάδι για τον αριθμό επτά πάνω από το περίγραμμα του κεφαλιού ενός ελαφιού.

Ο καθηγητής Μεσοαμερικανικής Ντέιβιντ Στιούαρτ του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, περιέγραψε τα θραύσματα ως «δύο μικρά κομμάτια λευκού γύψου που χωρούσαν στο ένα χέρι και ήταν κάποτε στερεωμένα σε έναν πέτρινο τοίχο».

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου / ertnews.gr

Back to top button