Καστοριά

Ψίχουλα η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού (του Παναγιώτη Ιατρού)

Ο μισθός ως γνωστόν έχει άμεση σχέση με το βιοτικό επίπεδο δηλ. την ικανότητα ενός ατόμου να ικανοποιεί τις υλικές του ανάγκες. Αυτό μπορεί να αναλυθεί όχι μόνο με βάση τις αμοιβές, αλλά και την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνεται, την πρόσβαση στην υγεία, τον αριθμό ωρών που πρέπει να εργάζεται την ημέρα για να καλύψει τα έξοδά του καθώς επίσης έχει σχέση και με την ποιότητα ζωής δηλ. ζητήματα όπως η συναισθηματική, κοινωνική και προσωπική ευημερία.
Το βιοτικό επίπεδο προσδιορίζεται βασικά και από τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας με επί μέρους υπο-δείκτες (Δικαιώματα ιδιοκτησίας, Επιχειρηματική ελευθερία, Ελευθερία εμπορίου, Ελευθερία επενδύσεων, Φορολογική επιβάρυνση, Δημοσιονομική υγεία, Εργασιακή ελευθερία, Δικαστική αποτελεσματικότητα κ.λ.π.) και το ΑΕΠ κάθε κράτους.
Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας και ΑΕΠ της Heritage Foundation Index of Economic Freedom, 2013-2021, η Ελλάδα για το έτος 2021 βρίσκεται στην 44η θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, κάτω ακόμη και από την Μολδαβία, την Βοσνία και το Μαυροβούνιο κατά συνέπεια και Τελευταία στην Ευρώπη.
Παραθέτω κατά αλφαβητική σειρά την κατάταξη των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή και τη θέση τους στην Ευρώπη:
-Αλβανία 35η
-Βόρεια Μακεδονία 27η
-Βοσνία 40η
-Βουλγαρία 20η
-ΕΛΛΑΔΑ 44η
-Κροατία 38η
-Κόσσοβο 32η
-Μαυροβούνιο 39η
-Μολδαβία 41η
-Ρουμανία 26η
-Σερβία 30η
-Σλοβενία 28η
-Τουρκία 37η
Με λίγα λόγια, η δήθεν “αύξηση” ισούται με μηδέν εις το πηλίκον.
Παραμονή Ανάστασης και βγήκαν “κλούβια τα αβγά” του Μητσοτάκη, αντί αναστροφής του αρνητικού κλίματος, που προσδοκούσε.

 

Back to top button