Ελλάδα

Χίος: Ο ρουκετοπόλεμος επέστρεψε στο Βροντάδο και ήταν φαντασμαγορικός (βίντεο)

Φαντασμαγορικός για ακόμη μία χρονιά ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου.

Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, η Ανάσταση του κυρίου συνοδεύτηκε με τη ρίψη χιλιάδων ρουκετών.
Την ώρα που οι καμπάνες των δύο εκκλησιών, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, σήμαναν την Ανάσταση του Κυρίου εκατοντάδες ρουκέτες διασταυρώθηκαν στον ανοιξιάτικο ουρανό.

Αυτή τη χρονιά ο αριθμός των ρουκετών περιορίστηκε στις 15.000 περίπου, ενώ σημαντική μείωση είχαν και οι ρουκετοσύρτες, πάνω στους οποίους με μαεστρία τοποθετούν τις ρουκέτες οι ρουκετατζήδες.

Κοντά τους φίλοι και επισκέπτες που ζουν την ένταση του εθίμου, την ώρα που με μία ρουκέτα παίρνουν φωτιά τα φυτίλια και αρχίζει η εκτόξευση.

Το έθιμο ξεκίνησε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου όπου τα συνεργεία των ρουκετατζήδων πραγματοποίησαν παρέλαση από τον παραλιακό δρόμο μέχρι τη διασταύρωση για τις δύο ενορίες, Εκεί με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να τους χειροκροτούν, την τιμητική τους είχαν τα περιπαικτικά δίστιχα για το ποιος έχει φτιάξει τις καλύτερες ρουκέτες!

Στην περιοχή του Αγίου Μάρκου βρεθήκαμε σε σπίτια που βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην εκκλησία και διαφωνεί με τον τρόπο που διεξάγεται το έθιμο. Μας μίλησε για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τους καπνούς και τις ζημιές που προκαλούν οι ρουκέτες…

Τα προαύλια των δύο εκκλησιών έχουν και αυτά οχυρωθεί, έτσι ώστε με ασφάλεια οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την Αναστάσιμη ακολουθία, χωρίς να χάσουν την ευκαιρία να αποθανατίσουν τον ρουκετοπόλεμο.

Σε προσυμφωνημένες ώρες, οι ρουκετατζήδες σταμάτησαν και φέτος τις ρίψεις, έτσι ώστε οι πιστοί να φτάσουν με ασφάλεια στις δύο εκκλησίες και να αναχωρήσουν με το Αγιος Φως.
Ο ρουκετοπόλεμος χάρισε μοναδικό θέαμα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και ξένων τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογραφήθηκε- βιντεοσκοπήθηκε όσο κανένα άλλο Αναστάσιμο έθιμο.
Και του χρόνου!

ertnews.gr

Βίντεο: chiosphotos.gr

Back to top button