Κόσμος

Στο Κίεβο σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ

Στο Κίεβο μεταβαίνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στη χώρα του. Ο κ.Ζελένσκι τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, ωστόσο επανέλαβε την προειδοποίηση ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν ο ρωσικός στρατός σκοτώσει τους στρατιωτικούς του που έχουν καταφύγει στο βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα πάντως, η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Λουχάνσκ και τουλάχιστον 8 νεκροί είναι ο απολογισμός από τις επιθέσεις στην Οδησσό. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους και υγειονομικούς στα κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταβεί αύριο στην Τουρκία, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της εβδομάδα

ertnews.gr

Back to top button