Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Γιώργος Μαλέας: “Έξι συνάδελφοί μας σκοτώθηκαν στη δουλειά τους σε διάστημα εννέα ημερών”

Σε άμεση υποχώρηση και αναβολή της συνεδρίασης του Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, υποχρεώθηκε το Υπουργείο Εργασίας μετά την απάντησή μας στην προσπάθειά του να περάσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο 2021- 2027 για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, την Μ. Τετάρτη με …διάλογο μιας ημέρας.
Η απάντησή μας:
Κυρία Γενική Γραμματέα,
Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Έξι συνάδελφοί μας σκοτώθηκαν στην δουλειά τους σε διάστημα εννέα ημερών από την Δευτέρα 21 Μαρτίου έως την Τετάρτη 30. Το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά απασχόλησε τα ΜΜΕ στο πλαίσιο του αστυνομικού ρεπορτάζ, μία μόνο μέρα. Στην Κόρινθο και στην θάλασσα του Αστακού βρέθηκαν νεκροί δύο Ινδοί εργάτες, ανασφάλιστοι πιθανότατα και με διερεύνηση των υποθέσεων για υπαγωγή τους στην κατηγορία για εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων. Σε εργολαβία πρασίνου του Δήμου Ελληνικού- Ηλιούπολης, οι πληροφορίες λένε ότι ο εργολάβος ΄΄δανείστηκε΄΄ clark εμπορευμάτων δίχως προστατευτικό κάγκελο, από παρακείμενη επιχείρηση υπεραγοράς δομικών υλικών (!!), για ΄΄να κάνει την δουλειά του΄΄. Ο εργολαβικός συνάδελφος που ανέβηκε στην πλατφόρμα φόρτωσης εμπορευμάτων για να καθαρίσει τα δέντρα από τα κουκούλια, έπεσε και σκοτώθηκε. Την Δευτέρα 4 Απριλίου εργάτης λατομείου σκοτώθηκε στην Θάσο. Το Σάββατο 16 Απριλίου αγρότης σκοτώθηκε σε αγροτικές εργασίες στην Μεσαρά στην Κρήτη, ενώ την ίδια ημέρα εργολαβικός στην χαλυβουργία στον Βόλο, έπεσε από ύψος 5 μέτρων και με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δύσκολα θα ανταποκριθεί στην μηχανική υποστήριξη που του παρέχεται.
Η αυθαιρεσία μεγάλης μερίδας εργοδοτών και η αδράνεια και προχειρότητα που αντιμετωπίζει η Πολιτεία τα θέματα ΥΑΕ καθορίζουν το μέγεθος της εξελισσόμενης ανθρώπινης τραγωδίας. Σε αυτήν την τραγωδία δεν θα είμαστε συμμέτοχοι.
Η από την Μ. Δευτέρα πρόσκληση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για απόφαση για την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027 και το Εθνικό Πρόγραμμα ΥΑΕ 2021-2023 σε έκτακτη συνεδρίαση την Μ. Τετάρτη αποτελούν εμφατική απόδειξη της επιπόλαιης και πρόχειρης αντιμετώπισης των θεμάτων ΥΑΕ από την πολιτική ηγεσία.
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027, εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 ύστερα από εξαντλητικό διάλογο 18 μηνών, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ύστερα από αδράνεια 10 μηνών το Υπουργείο θυμήθηκε την Εθνική Στρατηγική και αποπειράται να την ΄΄ξεπετάξει΄΄ εντός 36 ωρών για να την πανηγυρίσει στις 28 Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
Είναι μία διαδικασία που απαιτεί οριζόντια διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του συνόλου των φορέων του ΣΥΑΕ και παράλληλα σε βάθος στο εσωτερικό τους, ως ουσιαστική ανταπόκριση στο προτεινόμενο σχέδιο του Υπουργείου.
Ο κοινωνικός διάλογος και η τριμερής διαβούλευση εργαζομένων, εργοδοτών και Κυβέρνησης, αποτελούν θεμέλιο λίθο για την βελτίωση των θεμάτων ΥΑΕ. Η προτεινόμενη από το Υπουργείο, διαδικασία τείνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και ερμηνεύει την πολύ κακή κατάταξη της πατρίδας μας στα εργατικά δυστυχήματα.
Το σύνολο των αντιπροσώπων της ΓΣΕΕ δεν θα συμμετέχει σε αυτήν την προσβλητική παρωδία διαλόγου.
Με συναδελφική εκτίμηση,
Ανδρέας Στοϊμενίδης
Γιώργος Μαλέας
Απόστολος Ραυτόπουλος

 

Back to top button