ΕλλάδαΚόσμος

Προσοχή: Απάτη με σκοπό την υποκλοπή της διαχείρισης σελίδων στο Facebook

Προφασιζόμενοι κάποια υποτιθέμενη παραβίαση των όρων και προϋποθέσεων της πλατφόρμας του Facebook, επιτήδειοι αποστέλλουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα γραπτά μηνύματα σε ιδιοκτήτες σελίδων με σκοπό την υποκλοπή της διαχείρισής τους.

Το υπό εξέταση μήνυμα που κυκλοφορεί, από σελίδα με τίτλο “Mobile Messaging Support” είναι το εξής:

Υπάρχει ύποπτη δραστηριότητα
Έχουμε αναστείλει τη σελίδα σας, αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος μας είπε για εσάς, παραβιάσατε τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών μας, την παράβασή σας.
• Δημοσιεύστε τα ίδια σχόλια ξανά και ξανά.
• Μοιραστείτε παραπλανητικό περιεχόμενο σε άλλους.
Εάν πιστεύετε ότι πρόκειται για σφάλμα στο σύστημά μας, επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας στον παρακάτω σύνδεσμο.
Επιβεβαιώστε εδώ : https://u.to/vokgHA?Support-Center
Εάν δεν επιβεβαιώσετε μέσα σε λίγες ώρες, το σύστημά μας θα κλειδώσει αυτόματα τον λογαριασμό σας. Σας ευχαριστούμε που μας βοηθήσατε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.
Facebook Form Meta

Τι ισχύει

Η εν λόγω απάτη χωρίζεται σε δύο βήματα. Το πρώτο βήμα είναι η μαζική αποστολή του προαναφερθέντος μηνύματος σε σελίδες του Facebook. Δεδομένου ότι η πιθανή αναστολή λειτουργίας μιας σελίδας στο Facebook μπορεί να έχει οικονομικές συνέπειες σε μια επιχείρηση, οι διαχειριστές σπεύδουν στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο γραπτό μήνυμα, ώστε να επαληθεύσουν το λογαριασμό τους. Τότε, μεταφέρονται σε ένα περιβάλλον εργασίας που μοιάζει με εκείνο της αυθεντικής σελίδας του Facebook.

Στιγμιότυπο του περιβάλλοντος επαλήθευσης του διαχειριστή.

Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου βήματος, ο διαχειριστής έχει παραχωρήσει στους επιτήδειους το όνομα χρήστη, τον κωδικό καθώς και τη διαχείριση της σελίδας του. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται “phishing” ενώ, όπως σημειώνει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο αποστολέας συνήθως απαιτεί από τον παραλήπτη να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα πρόσχημα. Ο παραλήπτης, έτσι, οδηγείται μέσω συνδέσμων σε ψεύτικες ιστοσελίδες, οι οποίες μιμούνται σχεδόν πλήρως τις επίσημες.

Τέλος, είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως η πλατφόρμα του Facebook δεν διαθέτει κάποιο “Mobile Messaging Support” για σελίδες. Αντιθέτως, υπάρχει το «Κέντρο βοήθειας για Επιχειρήσεις» μέσω του οποίου οι διαχειριστές σελίδων στο Facebook μπορούν να επαληθεύσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τροποποιήσουν τις ειδοποιήσεις για αυτές, μέσω της εφαρμοφής “Business Manager”.

Με αντίστοιχο θέμα για υποκλοπή στοιχείων που αφορούν τη διαχείριση σελίδων στο Facebook έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το μήνυμα που καλεί χρήστες να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους, καθώς δήθεν παραβίασαν τους όρους της πλατφόρμας, δεν έχει αποστολέα το Facebook αλλά επιτήδειους που προσπαθούν να εξαπατήσουν χρήστες και να πάρουν τη διαχείριση των σελίδων τους. Η πρακτική ονομάζεται “phishing” και στόχο έχει την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ανυποψίαστων χρηστών αλλά και την υφαρπαγή της διαχείρισης σελίδων του Facebook με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακολούθους. Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το “Mobile Messaging Support” δεν αποτελεί υπηρεσία του Facebook, είναι σημαντικό οι χρήστες και κυρίως οι διαχειριστές σελίδων στο Facebook να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τέτοιου είδους μηνύματα.

Αντώνης Παπαθανασίου

ellinikahoaxes.gr

Back to top button